Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Vo Francúzsku zatkli kočovníkov podozrivých z rozpútania násilností

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Skupina výtržníkov postavila 20. októbra v obci Moirans horiacu barikádu a podpaľovala autá.

Paríž 18. januára (TASR) - Francúzska polícia dnes v skorých ranných hodinách podnikla rozsiahlu raziu v tábore kočovníkov pri meste Moirans v departemente Isere na východe Francúzska, kde sa v októbri odohrali násilné nepokoje spojené s podpaľovaním áut a dopravnej infraštruktúry. Polícia pri svojej dnešnej operácii zadržala najmenej 13 podozrivých.

Ako informovala stanica iTélé, dnešná razia súvisela v vyšetrovaním nepokojov, ktorým sa zaoberá prokuratúra v Grenobli. Okrem zadržania 13 podozrivých došlo dnes aj k niekoľkým domovým prehliadkam. Podľa iTélé polícia pátra po 20 podozrivých.

Skupina približne 100 výtržníkov postavila 20. októbra v osemtisícovej obci Moirans horiacu barikádu a podpaľovala autá na protest proti rozhodnutiu neudeliť priepustku z väzenia jednému z členov svojej komunity, aby sa mohol zúčastniť na pohrebe rodinného príslušníka. Pri tomto vyčíňaní neutrpel nikto zranenia, výsledkom však bolo najmenej osem zhorených vozidiel a prerušenie železničnej dopravy medzi mestami Lyon a Grenoble.

Matka väzňa, ktorého nechceli pustiť na pohreb, pre stanicu iTélé uviedla, že chcela iba to, aby sa mohol prísť rozlúčiť so svojím 17-ročným bratom usmrteným pri dopravnej nehode. Auto, s ktorým mladík havaroval, predtým ukradol. Krádeži auta predchádzala ešte aj lúpež, pripomenuli dnes francúzske médiá.

Matka oboch mladých mužov sa pred políciou bránila, že vyvolanie nepokojov v Moirans bolo jedinou možnosťou, ako dosiahnuť, aby niekto vypočul jej požiadavku ohľadom prepustenia syna z väzenia.

Násilnosti v Moirans vyvolali polemiku na francúzskej politickej scéne. Opozičná pravica trvá na dôslednom prešetrení incidentu a exemplárnom potrestaní vinníkov, čo vláda ústami premiéra Manuela Vallsa a ministra vnútra Bernarda Cazeneuva aj prisľúbila.

Vo Francúzsku žijú kočovným spôsobom života státisíce obyvateľov, najmä Rómov, čo podporovala aj legislatíva - napríklad každá obec nad 5000 obyvateľov je povinná kočovníkom na kraji obce vytvoriť parkovisko s pitnou vodou a sociálnymi zariadeniami. Časť obcí to však nedodržiava, čo zasa vyvoláva nespokojnosť kočovníkov.