Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Francúzsko zavádza sankcie voči 28 izraelským osadníkom

Na archívnej snímke izraelský vojak. Foto: TASR/AP

Británia v pondelok oznámila uvalenie sankcií na štyroch židovských osadníkov na Západnom brehu. USA zaviedli sankcie voči štyrom židovským osadníkom 1. februára.

Paríž 13. februára (TASR) - Francúzsko zavádza sankcie voči 28 izraelským osadníkom, ktorých obviňuje z porušovania ľudských práv Palestínčanov na okupovanom Západnom brehu Jordánu. V utorok to oznámilo francúzske ministerstvo zahraničných vecí, informuje TASR podľa agentúry AFP.

Tieto osoby majú zakázaný vstup na francúzske územie a Francúzsko bude tiež žiadať o uvalenie sankcií na európskej úrovni, dodalo ministerstvo. Vo vyhlásení uviedlo, že rozhodne odsudzuje "neprijateľné" násilie páchané osadníkmi na palestínskom obyvateľstve. Podotklo, že v posledných mesiacoch sa miera násilností zvýšila.

Británia v pondelok oznámila uvalenie sankcií na štyroch židovských osadníkov na Západnom brehu. USA zaviedli sankcie voči štyrom židovským osadníkom 1. februára. Podľa nich miestna situácia - predovšetkým vysoká úroveň násilia extrémistických osadníkov, vynútené vysídľovanie ľudí a dedín a ničenie majetku - dosiahla neúnosnú úroveň a predstavuje vážne ohrozenie mieru, bezpečnosti a stability.