Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Francúzsko chce obmedziť právo veta stálych členov BR OSN

Na archívne snímke francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius Foto: TASR/AP

Signatárske štáty pochádzajú z Európy, Afriky, Ázie i Latinskej Ameriky, pričom francúzska strana očakáva, že ich počet sa ešte zvýši.

Brusel 1. októbra (TASR) - Približne 75 štátov sveta už doteraz podpísalo iniciatívu Francúzska, aby sa stáli členovia Bezpečnostnej rady OSN zdržali svojho práva veta v prípade masových zverstiev a genocídy. Uviedla dnes agentúra Reuters.

Signatárske štáty pochádzajú z Európy, Afriky, Ázie i Latinskej Ameriky, pričom francúzska strana očakáva, že ich počet sa ešte zvýši. Organizácia Spojených národov má 193 členských štátov.

"Dúfame, že bude viac záväzkov, ktoré zabezpečia, že nedôjde k situáciám, ako je tá v Sýrii, kde dochádza k masovým zverstvám a Bezpečnostná rada OSN je paralyzovaná vetom," uviedol šéf francúzskej diplomacie Laurent Fabius vo vyhlásení pre médiá.

Fabius upozornil, že Francúzsko ako jeden z piatich členov BR OSN sa už zaviazalo, že nebude používať právo veta v prípadoch keď dochádza k masovým zverstvám a genocíde. Vyjadril nádej, že príklad Paríža budú nasledovať aj ďalšie krajiny.

Zvyšní štyria členovia BR OSN - USA, Rusko, Británia a Čína - zatiaľ túto iniciatívu Francúzska nepodpísali.

"Sme presvedčení, že Bezpečnostná rada by nemala konať prostredníctvom veta, aby zabránila alebo pomohla ukončiť situácie zahŕňajúce masové zločiny. Právo veta nie je výsadou, ale medzinárodnou zodpovednosťou," uvádza sa v dokumente predstavenom Francúzskom.

Agentúra Reuters pripomenula, že v prípade Sýrie použili Rusko a Čína už štyrikrát právo veta na zablokovanie aktivít BR OSN. Trikrát to bolo pri prijímaní sankcií proti režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada a raz proti rozhodnutiu poslať osoby zodpovedné za prípadné zločiny proti ľudskosti pred Medzinárodný trestný súd (ICC).

Na druhej strane, USA opakovane využili právo veta v tejto inštitúcii na zablokovanie medzinárodnej kritiky Izraela, ktorý je hlavným spojencom Washingtonu na Blízkom východe.

Podľa nemenovaných diplomatov OSN, ktorí sú prítomní na zasadnutí valného zhromaždenia svetovej organizácie, Británia iniciatívu Francúzska podporuje a Spojené štáty ju vnímajú v pozitívnom svetle, kým Rusko a Čína naznačili, že tejto myšlienke nie sú naklonené.

Organizácie na ochranu ľudských práv už dlhší čas požadujú obmedzenie využívania práva veta v BR OSN. Argumentujú, že to umožňuje piatim krajinám, ktoré toto právo majú, kryť a chrániť vlády obviňované z trestných činov.