Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Zlodej umeleckých diel za 109 miliónov eur dostal osem rokov

Foto: TASR/AP

Úspešná krádež v parížskom Múzeu moderného umenia, ku ktorej došlo v noci na 20. mája 2010, vyvolala svojho času vo Francúzsku vášnivú diskusiu o bezpečnostných opatreniach.

Paríž 20. februára (TASR) - Na tresty väzenia od šiestich do ôsmich rokov odsúdili dnes, viac ako šesť rokov po krádeži umeleckých diel z Múzea moderného umenia v Paríži 49-ročného zlodeja a jeho komplicov.

Pri krádeži, ktorú prokurátor označil za najvýznamnejšiu svojho druhu v moderných dejinách umenia, odcudzili päť obrazov svetoznámych majstrov ako Picasso, Matisse, Modigliani, Léger a Braque v hodnote odhadovanej na 109 miliónov eur.

Hlavného obžalovaného, páchateľa krádeže, súd popri ôsmich rokoch odňatia slobody nepodmienečne navyše odsúdil na finančný trest 200.000 eur, o 50.000 eur menej budú musieť zaplatiť aj jeho komplici - 61-ročný obchodník so starožitnosťami a 40-ročný obchodník s hodinkami.

Úspešná krádež v parížskom Múzeu moderného umenia, ku ktorej došlo v noci na 20. mája 2010, vyvolala svojho času vo Francúzsku vášnivú diskusiu o bezpečnostných opatreniach.

Muž, ktorého zadržali rok po krádeži pre podozrenie zo spáchania tohto zločinu, sa k činu priznal. Opakovane odsúdený kriminálnik však neprezradil meno objednávateľa krádeže. Polícia sa na jeho stopu dostala na základe nešpecifikovaného anonymného podnetu.

Odborníci hovoria o tom, že zrejme najcennejším z pätice odcudzených obrazov, ktoré sa doteraz nenašli, je kubistické dielo Pabla Picassa "Le pigeon aux petits pois", popri ktorom zmizli bez stopy aj práce Henriho Matissa ("La pastorale"), Georgesa Braqua ("L'olivier pres de l'Estaque"), Amédéa Modliglianiho ("Ritratto di Lunia Czechowska con ventaglio") a Fernanda Légera ("Nature morte aux chandeliers").