Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Vo Francúzsku zmrazili majetok Iráncov pre podozrenia z útoku v Paríži

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP Photo

K tomuto kroku pristúpili francúzske úrady v reakcii na údajné prípravy bombového útoku na schôdzku exilového iránskeho opozičného hnutia blízko Paríža, ku ktorému malo dôjsť ešte 30. júna.

Paríž 2. októbra (TASR) - Francúzske úrady zmrazili v utorok majetok dvoch predpokladaných iránskych agentov, ako aj oddelenia vnútornej bezpečnosti na iránskom ministerstve pre tajné služby. Informovala agentúra DPA s odvolaním sa na úradný vestník vlády v Paríži.

K tomuto kroku pristúpili francúzske úrady v reakcii na údajné prípravy bombového útoku na schôdzku exilového iránskeho opozičného hnutia blízko Paríža, ku ktorému malo dôjsť ešte 30. júna. Uvádza sa to v spoločnom vyhlásení francúzskych ministerstiev zahraničných vecí, vnútra a hospodárstva. Podľa neho páchatelia plánovali "závažný útok", ktorý nemohol zostať bez odpovede. Prijaté opatrenia považujú všetky ministerstvá za cielené a primerané.

V pondelok schválil nemecký súd vydanie iránskeho diplomata pôsobiaceho vo Viedni do Belgicka v súvislosti s obvineniami, že bol strojcom tohto útoku. Jeho terčom malo byť stretnutie zakázanej iránskej opozičnej skupiny Ľudoví mudžahedíni (Modžáhedíne chalk) na parížskom predmestí Villepinte. Na zhromaždení sa zúčastnilo 25.000 ľudí.

Belgické úrady vtedy oznámili, že špeciálne jednotky zatkli belgický pár iránskeho pôvodu pre podozrenia, že na spomínanom stretnutí chceli použiť výbušniny.