Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Francúzskom otriaslo brutálne zbitie školáčky jej rovesníkmi

Ilustarčné foto. Foto: TASR/Roman Hanc

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyjadril Samare podporu, ale vyzval na opatrnosť pri vyvodzovaní záverov o okolnostiach útoku.

Montpellier 4. apríla (TASR) - Francúzska vláda vo štvrtok začala vyšetrovanie brutálneho útoku na 13-ročné dievča, z ktorého sú podozriví traja tínedžeri. Útok sa odohral v utorok v blízkosti školy na jednom z predmestí juhofrancúzskeho mesta Montpellier.

Ako informovala agentúra AFP, vážne zranené dievča na nejaký čas lekári uviedli do umelého spánku.

V súvislosti s podozrením zo spáchania útoku boli zadržané tri osoby vo veku 14-15 rokov, medzi nimi aj dievča, ktoré navštevovalo rovnakú školu ako obeť. Zadržaní sú podozriví z pokusu o vraždu maloletej osoby.

Incident v Montpellier sa odohral v čase zvýšeného napätia po tom, ako boli viacerým francúzskym školám prostredníctvom interného systému zasielania správ odoslané desiatky správ s hrozbou útokov.

Ministerka školstva Nicole Belloubetová nariadila inšpekčnej službe vyšetriť okolnosti útoku.

Matka obete v rozhovoroch pre médiá uviedla, že jej dcéra Samara bola dva a pol roka šikanovaná spolužiačkou - údajne za svoje správanie, obliekanie, mejkap i účes, ktoré bolo považované za neislamské. Medzičasom už zadržanú dcérinu spolužiačku obvinila, že bola iniciátorkou útoku. Dodala, že táto žiačka, ktorá podľa jej slov chodí "zahalená", bola v júni 2023 na dva dni vylúčená zo školy - po tom, čo na sociálnych sieťach zverejnila Samarinu fotografiu s výzvou na jej znásilnenie.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyjadril Samare podporu, ale vyzval na opatrnosť pri vyvodzovaní záverov o okolnostiach útoku.