Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Francúzsku Guyanu paralyzuje štrajk, Paríž tam vyslal misiu ministrov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Príčinou protestu je zlá ekonomická situácia, vysoká zločinnosť a nekvalitná zdravotná starostlivosť.

Paríž 29. marca (TASR) - Zámorský departement Francúzska Guyana zažíva už druhý deň generálny štrajk, na ktorý vyzvalo 27 odborárskych organizácií. Príčinou protestu je zlá ekonomická situácia, vysoká zločinnosť a nekvalitná zdravotná starostlivosť.

Parížska vláda v utorok rozhodla, že do tohto regiónu vyšle ministra vnútra Matthiasa Fekla a ministerku pre zámorské územia Ericku Bareigtsovú. Ich úlohou bude hľadať východisko z krízy, ktorá paralyzuje život vo Francúzskej Guyane, informovala v noci nadnes agentúra AP.

Francúzsky premiér Bernard Cazeneuve oboch ministrov poveril, aby viedli dialóg so všetkými ekonomickými, sociálnymi a politickými partnermi, ako aj zástupcami občianskej spoločnosti.

V utorok večer Cazeneuve pred novinármi uviedol, že konečným cieľom je "čo najrýchlejšie" dosiahnutie "paktu stability" na prospech občanov Guyany.

Bývalá ministerka financií Christiane Taubirová - pochádzajúca z Guyany - vyzvala v čase krízy na dialóg, do ktorého by sa podľa nej malo zapojiť čo najväčšie množstvo miestnych poslancov. V opačnom prípade, ako varovala, protestné hnutie bude pokračovať.

Francúzsky denník Le Monde vo svojom dnešnom vydaní pripomenul, že francúzsky ochranca ľudských práv Jacques Toubon vo svojom vyhlásení k situácii v tomto zámorskom departemente povedal, že je "mimoriadne znepokojený".

Toubon pritom ešte vo februári formuloval odporúčania, ktoré by vo Francúzskej Guyane zlepšili prístup k právam a verejným službám.