Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Zahraničie

Francúzsku stranu Republikáni bude viesť Éric Ciotti

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V druhom kole voľby Ciotti získal 53,7 percenta hlasov, zatiaľ čo jeho protikandidát Bruno Retailleau mal podporu 46,3 percenta hlasujúcich.

Paríž 11. decembra (TASR) - Predsedom francúzskej pravicovej strany Republikáni (LR) sa stal Éric Ciotti, informovala v nedeľu agenrúra AFP monitorovaná i agentúrou TASR.

O predsedovi strany rozhodlo hlasovaním jej 91.000 členov. V druhom kole voľby Ciotti získal 53,7 percenta hlasov, zatiaľ čo jeho protikandidát Bruno Retailleau mal podporu 46,3 percenta hlasujúcich.

Strana Republikáni sa svojimi hodnotami hlási k hrdinovi z obdobia po druhej svetovej vojne Charlovi de Gaullovi, pričom z radov predchodkyne LR vzišli prezidenti ako Jacques Chirac či Nicolas Sarkozy.

V aprílových prezidentských voľbách však kandidátka LR neuspela - Valérie Pécressová získala iba 4,8 percenta hlasov. Obvyklí voliči LR sa priklonili buď k centristickému prezidentovi Emmanuelovi Macronovi, alebo ku krajne pravicovým kandidátom.

Republikáni, ktorí majú v Národnom zhromaždení 62 poslancov, momentálne zohrávajú kľúčovú úlohu - Macronova menšinová vláda totiž potrebuje hlasy ich poslancov v parlamente na podporu pri schvaľovaní zákonov.

Republikáni sú tiež najväčšou stranou v hornej komore, Senáte, čo im dáva možnosť vplývať na zmeny v prijímaných zákonoch a celkovo na legislatívny proces.

Ciotti pritom vylúčil formálne spojenectvo s Macronovou menšinovou vládou v parlamente a zatiaľ sa nevie, či nariadi poslancom, aby sa pokúsili zablokovať schvaľovanie zákonov, dodala AFP.

Macron pritom stále dúfa, že republikánski zákonodarcovia pomôžu jeho vláde presadiť rozsiahlu dôchodkovú reformu - jeden z dlhodobých cieľov strany LR -, keď bude návrh zákona predložený parlamentu začiatkom budúceho roka.

Podľa tejto reformy by sa vek odchodu do dôchodku pre väčšinu ľudí vo Francúzsku zvýšil zo súčasných 62 rokov na 65 rokov.

Ciotti je poslancom za juhofrancúzsky región Prímorské Alpy (Alpes-Maritimes). Je známy najmä svojimi nekompromisnými názormi na imigráciu a francúzsku identitu, ktoré sú blízke krajnej pravici.

Keď sa uchádzal o možnosť stať sa prezidentským kandidátom Republikánov v tohtoročných voľbách, prisľúbil, že bude brániť "židovsko-kresťanské" Francúzsko pred "inváziou" migrantov. Tento 57-ročný muž tiež navrhol zriadiť "francúzske Guantánamo" ako väzenie pre islamských extrémistov.

Ciotti na čele strany Republikáni vystrieda Christiana Jacoba, ktorý sa tejto funkcie vzdal po neúspešných prezidentských voľbách. Pred rozhodujúcim druhým kolom volieb predsedu LR Jacob podporil Ciottiho kandidatúru.