Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Francúzsky expremiér Juppé oznámil, že bude kandidovať na prezidenta

Alain Juppé Foto: TASR/AP

Juppé, ktorý má 69 rokov, oznámil úmysel uchádzať sa o kandidátku v straníckych primárkach UMP v roku 2016 na Facebooku.

Paríž 20. augusta (TASR) - Bývalý francúzsky premiér Alain Juppé oznámil, že sa bude vo voľbách v roku 2017 uchádzať o funkciu prezidenta. Je už druhým bývalým premiérom - prvým bol Francois Fillon -, ktorý oznámil, že má záujem kandidovať na prezidenta za opozičný stredopravý Zväz za ľudové hnutie (UMP).

Juppé, ktorý má 69 rokov, oznámil úmysel uchádzať sa o kandidátku v straníckych primárkach UMP v roku 2016 na Facebooku. V dlhom príspevku nazvanom "2017, čoskoro..." napísal, že chce prispieť k budovaniu Francúzska budúcnosti.

"Preto som sa rozhodol kandidovať, keď to bude aktuálne, v primárkach," citovala ho agentúra DPA.

Uviedla, že Juppé je jedným z dočasného triumvirátu bývalých premiérov, ktorí sa v priebehu tohto roka budú uchádzať o predsednícke kreslo UMP. Juppé je navyše aj starostom mesta Bordeaux.

Premiérom bol v rokoch 1995-97, v čase, kedy bol prezidentom Jacques Chirac. Uvedené obdobie poznačil ochromujúci štrajk verejného sektora, vyvolaný jeho plánom reformy dôchodkového systému z roku 1995, od ktorého bol napokon nútený odstúpiť.

Neskôr, za čias prezidenta Nicolasa Sarkozyho, zastával funkciu ministra zahraničných vecí.

Jeho najväčším súperom by v primárkach UMP mohol byť Sarkozy, ktorý v prezidentských voľbách v roku 2012 neuspel. Očakáva sa, že ambícií sa nevzdal a svoj úmysel zverejní v jesenných mesiacoch.