Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Súd povolil koniec liečby muža vo vegetatívnom stave

Na archívnej snímke z 23. júla 2015 Viviane Lambertová a Pierre Lambert, rodičia Vincenta Lamberta prichádzajú do nemocnice vo východofrancúzskom meste Reims. Francúzska Štátna rada, ktorá je najvyšším správnym súdom v krajine, v stredu rozhodla, že lekári môžu od prístrojov odpojiť paralyzovaného 42-ročného Vincenta Lamberta, ktorý je dlhodobo hospitalizovaný vo vegetatívnom štádiu. Lambert je v kóme od roku 2008, keď sa vážne zranil pri autonehode, pričom od roku 2014 je už vo vegetatívnom stave. Tím lekárov sa vlani zhodol na tom, že mu prestane prístrojmi podávať tekutiny i výživu, ktorými ho udržujú pri živote, informuje agentúra AP. Nezhody ohľadom prípadu panovali medzi Lambertovými príbuznými. Jeho manželka podporovala rozhodnutie lekárov neudržiavať ho umelo pri živote, zatiaľ čo Lambertovi rodičia boli proti. Prípad sa riešil súdnou cestou, pričom súd nižšej inštancie dal za pravdu lekárom a manželke. Foto: TASR/AP

Nezhody ohľadom prípadu panovali medzi Lambertovými príbuznými. Jeho manželka podporovala rozhodnutie lekárov neudržiavať ho umelo pri živote, zatiaľ čo Lambertovi rodičia boli proti.

Paríž 24. apríla (TASR) - Francúzska Štátna rada, ktorá je najvyšším správnym súdom v krajine, v stredu rozhodla, že lekári môžu od prístrojov odpojiť paralyzovaného 42-ročného Vincenta Lamberta, ktorý je dlhodobo hospitalizovaný vo vegetatívnom štádiu.

Lambert je v kóme od roku 2008, keď sa vážne zranil pri autonehode, pričom od roku 2014 je už vo vegetatívnom stave. Tím lekárov sa vlani zhodol na tom, že mu prestane prístrojmi podávať tekutiny i výživu, ktorými ho udržujú pri živote, informuje agentúra AP.

Nezhody ohľadom prípadu panovali medzi Lambertovými príbuznými. Jeho manželka podporovala rozhodnutie lekárov neudržiavať ho umelo pri živote, zatiaľ čo Lambertovi rodičia boli proti. Prípad sa riešil súdnou cestou, pričom súd nižšej inštancie dal za pravdu lekárom a manželke.

Obdobne následne rozhodol aj Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu, ktorý povolil Francúzsku ukončenie liečby tohto muža. Odvolanie rodičov v tejto veci v stredu zamietla Štátna rada, ktorá stanovila, že nebude nelegálne, ak lekári tohto pacienta prestanú umelo udržiavať pri živote.

Lambertov prípad k diskusiám o eutanázii pritiahol pozornosť celého Francúzska.