Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Francúzsky premiér predstavil v parlamente vládny program na 5 rokov

Francúzsky premiér Jean-Marc Ayraul počas prvého prejavu v parlamente v Paríži 3. júla 2012 Foto: TASR/AP

Jean-Marc Ayrault zdôraznil počas svojho prvého vystúpenia, že Francúzsko musí dostač svoje výdavky pod kontrolu.

Paríž 3. júla (TASR) - Nový premiér Francúzska Jean-Marc Ayrault predstavil dnes program vlády na najbližších päť rokov. Vo svojom prvom vystúpení v parlamente, v ktorom má jeho Socialistická strana rozhodujúce slovo, zdôraznil, že Francúzsko musí dostať svoje výdavky pod kontrolu, ale "to nebude postačovať".

Prezident Francois Hollande sa už zaviazal zdaniť novými daňami tých, ktorí veľa zarábajú. Ayrault dnes zopakoval, že výdavkové škrty vlády sa nedotknú najchudobnejších občanov.

Audítori tento týždeň varovali, že Francúzsko potrebuje v tohtoročnom rozpočte nájsť zdroje pre výdavky vo výške do 10 miliárd eur, aby splnilo cieľ znížiť deficit druhej najväčšej ekonomiky EÚ.

Hollande v predvolebnom programe bojoval proti reštriktívnym opatreniam a za prorastové opatrenia v Európe vo forme vládnych investícií do infraštruktúry, ale zaviazal sa aj na zníženie dlhov.

Premiér Ayrault dnes oznámil poslancom, že očakávaný hospodársky rast Francúzska bude nižší, než sa očakávalo - hrubý domáci produkt (HDP) zrejme tento rok vzrastie iba o 0,3 percenta namiesto 0,7 percenta, s čím rátal rozpočet, a v roku 2012 vzrastie o 1,2 percenta namiesto plánovaných 1,7 percenta.

Ayrault potvrdil, že vláda plánuje zamestnať viac učiteľov a policajtov, vytvoriť 150.000 štátom podporovaných pracovných miest a podporiť konkurencieschopnosť priemyslu. A informoval, že do konca tohto roka vznikne nová verejná investičná banka, ktorá bude mať za úlohu pomáhať priemyselnej inovácii, a vláda tiež čoskoro zverejní svoj plán riešenia problémov v automobilovom priemysle.