Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Francúzsky prezident chce v Indii rokovať o zintenzívnení spolupráce

Indická rodina sa fotografuje pred bilbordom zobrazujúcim francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona s indickým premiérom Naréndrom Módím, ktorý bol postavený pred Macronovým príchodom do Džajpuru v indickom štáte Radžastan vo štvrtok 25. januára 2024. Foto: TASR/AP

Macron bude v piatok čestným hosťom na vojenskej prehliadke v Naí Dillí pri príležitosti Dňa republiky. India si ním pripomenie 75. výročie prijatia ústavy.

Paríž/Džajpúr 25. januára (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok pricestoval na návštevu Indie. Cieľom jeho návštevy je prehĺbiť diplomatické a obchodné vzťahy s piatou najväčšou ekonomikou sveta, informovala agentúra AFP.

Macron bude v piatok čestným hosťom na vojenskej prehliadke v Naí Dillí pri príležitosti Dňa republiky. India si ním pripomenie 75. výročie prijatia ústavy. Na prehliadke bude defilovať aj 150 francúzskych vojakov a uskutoční sa prelet dvoch lietadiel Rafale.

V prípade posilnenia ekonomickej spolupráce sa Francúzsko chce zamerať na vojenské kontrakty. Indické ministerstvo obrany totiž kúpilo francúzske bojové lietadlá Rafale a ponorky triedy Scorpene. Macron sa tiež pokúsi posilniť šance, aby India kúpila šesť jadrových reaktorov triedy EPR.

Médiá pripomenuli, že odkedy sa moci v Indii v roku 2014 ujala hinduistická nacionalistická vláda súčasného premiéra Módího, novinári, aktivisti a náboženské menšiny čelia represiám. Rastú aj prejavy náboženskej neznášanlivosti voči moslimom. Ich obeťou je aj francúzska novinárka Vanessa Dougnacová. Po viac ako dvoch desaťročiach pôsobenia v krajine jej hrozí vyhostenie za údajné "zlomyseľné a kritické" informovanie.

Indický premiér Naréndra Módí len pred niekoľkými dňami v meste Ajódhja v štáte Uttarpradéš na severe krajiny otvoril hinduistický chrám postavený na mieste historickej mešity. V roku 1992 ju zbúrali hinduistickí fanatici huckaní členmi Módího Indickej ľudovej strany (BJP).

Macron by mal počas návštevy navštíviť moslimskú súfijskú svätyňu vo štvrti Nizamuddin West v Naí Dillí.

Podľa AFP USA a ich európski spojenci prehliadajú nedodržiavania ľudských práv v Indii, pretože ju vnímajú ako vojenskú a ekonomickú protiváhu expandujúcej Číny. India má tiež rozdielne názory na vojnu na Ukrajine a spolupracuje s Moskvou.