Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Francúzsky prezident žiada čo najrýchlejšie uzatvoriť dohodu s Grékmi

Francúzsky prezident Francois Hollande Foto: TASR/AP

Podľa Francoisa Hollanda je nevyhnutné, aby sa dohoda uzavrela teraz.

Lyon 1. júla (TASR) - Francúzsky prezident Francois Hollande je presvedčený, že je povinnosťou ako Grékov, tak aj zvyšných krajín eurozóny udržať Grécko v menovej únii, pričom, ako dodal, momentálne nie je čas na uplatňovanie si veta alebo na "radikálne vyhlásenia", ale na dialóg. Zároveň uviedol, že dohoda je potrebná čo najskôr. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Je našou povinnosťou udržať Grécko v eurozóne," povedal Hollande. Na jednej strane to podľa neho záleží od samotného Grécka, ale na druhej aj od ostatných krajín eurozóny. "Ako Európan si neželám narušenie eurozóny," povedal francúzsky prezident. Zároveň uviedol, že v súčasnej situácii "odmieta radikálne vyjadrenia a ostré rozpory".



Neuviedol, koho mal na mysli, no zdá sa, že jeho vyhlásenie smerovalo k nemeckým politikom, ktorých ostré vyjadrenia voči Grécku nabrali v poslednom období na intenzite. Je však možné, že sa tak snaží upokojiť ľavicové krídlo v Socialistickej strane, ktorému chce ukázať, že robí všetko preto, aby gréckemu premiérovi Alexisovi Tsiprasovi pomohol.

"Som presvedčený, že sa musíme snažiť o diskusiu a o dohodu. To si však vyžaduje, aby takto uvažovali všetci. Francúzsko sa o to snaží, neželá si vetá alebo ostré prejavy," povedal Hollande.

Navyše, zatiaľ čo nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes opätovne uviedla, že k rokovaniam o záchrannom programe určite nedôjde do 5. júla, keď sa bude konať v Grécku referendum o podmienkach veriteľov, podľa Hollanda je nevyhnutné, aby sa dohoda uzavrela teraz.

"K dohode musí prísť už teraz, nemôže sa odkladať. Vyčkávali sme príliš dlho," povedal Hollande novinárom. Dodal, že ak sa bude čakať na referendum, môžu nastať turbulencie a vstup na neprebádané územie. "Je lepšie byť si istý než skočiť do neznáma," dodal Hollande.