Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Francúzsky prezident Hollande varoval Indonéziu pred popravou krajana

Francois Hollande Foto: TASR/AP

Otec štyroch detí zdôrazňoval svoju nevinu tvrdiac, že mal na starosti iba inštaláciu priemyselných strojov pre údajnú továreň na produkciu akrylu, z ktorej sa vykľulo drogové laboratórium.


Baku/Paríž 25. apríla (TASR) - Francúzsky prezident Francois Hollande varoval dnes Indonéziu pred plánovanou popravou francúzskeho občana Sergea Atlaouiho. Informovali o tom francúzske elektronické médiá.

Vykonanie trestu smrti bude mať dôsledky vo vzťahoch medzi Indonéziou a Francúzskom i Európou, pretože "my nemôžeme akceptovať podobné popravy", odkázal počas návštevy Azerbajdžanu do Jakarty Hollande.

Otec štyroch detí Serge Atlaoui (51) opakovane zdôrazňoval svoju nevinu tvrdiac, že mal na starosti iba inštaláciu priemyselných strojov pre údajnú továreň na produkciu akrylu, z ktorej sa však vykľulo drogové laboratórium.

Francois Hollande vyjadril porozumenie pre boj indonézskych orgánov proti obchodovaniu s drogami, súčasne však zdôraznil, že jeho krajan pracoval v spomínanom laboratóriu bez toho, aby tušil, že sa v ňom vyrábajú drogy.

Francúzsky prezident naznačil , že v prípade popravy povolá veľvyslanca v Indonézii na konzultácie do vlasti a ázijskú krajinu istý čas nenavštívi. Súčasne však pohrozil aj prerušením rokovaní o hospodárskej spolupráci a avizoval, že proti popravám sa mieni angažovať v spolupráci s ďalšími zainteresovanými krajinami, napríklad Austráliou a Brazíliou.

V Indonézii hrozí v nasledujúcich dňoch poprava za obchodovanie s drogami celkove deviatim cudzincom, medzi ktorými sú aj občania Austrálie, Brazílie, Filipín, Ghany alebo Nigérie, ako aj jednému Indonézanovi.

Ostrý protest vyjadrila vo štvrtok aj Európska únia, Predseda Európskej rady Donald Tusk upozornil, že "trest smrti nie je odpoveďou na obchodovanie s drogami".

Najvyšší indonézsky predstaviteľ, prezident Joko Widodo, napriek rastúcemu tlaku medzinárodného spoločenstva žiadosti odsúdencov o milosť zamietol.

Nemenované diplomatické zdroje avizovali, že plánovaná poprava sa uskutoční v stredu.