Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

E. Macron má obavy z neúspechu koaličných rokovaní v Nemecku

Francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Podľa jeho slov nie je v záujme Francúzska, aby nemecké rokovania ustrnuli.

Paríž 20. novembra (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyjadril v pondelok znepokojenie nad stroskotaním tzv. sondážnych rokovaní o vytvorení novej vládnej koalície v Nemecku, z ktorých sa náhle stiahla liberálna Slobodná demokratická strana (FDP). Podľa jeho slov, ktoré citovala agentúra DPA s odvolaním sa na vysielanie stanice BFMTV, nie je v záujme Francúzska, aby nemecké rokovania "ustrnuli".

Macron tiež povedal, že sa ešte v noci spojil s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, pričom vyjadrenie spolkového predsedu FDP Christiana Lindnera označil za "dosť tvrdé", informovala agentúra AP. Lindner stiahnutie z rokovaní zdôvodnil tým, že strana nechce robiť ústupky, pokiaľ ide o jej zásady, a dodal, že "je lepšie nevládnuť ako vládnuť falošne".

Francúzsky prezident sa zasadzuje za reformu EÚ, v čom je odkázaný na podporu Nemecka. "Želáme si, aby bol náš najdôležitejší partner stabilný a silný a mohli sme tak spoločne napredovať," citovala DPA vyjadrenie z okruhu Macronových spolupracovníkov.

Macron má v pondelok a utorok naplánované stretnutia so zástupcami francúzskych politických strán a predsedami oboch komôr parlamentu, aby sa s nimi poradil o európskej politike, a to predovšetkým o jeho návrhu vytvoriť občianske konventy ohľadne reformy EÚ.

Merkelová vyjadrila v pondelok nadránom poľutovanie nad rozhodnutím FDP stiahnuť sa z predbežných rokovaní o vytvorení novej vládnej koalície, ktoré táto strana začala viesť s kancelárkinymi kresťanskými demokratmi (CDU/CSU) a zelenými po septembrových parlamentných voľbách. Napriek tomuto neúspechu prisľúbila občanom zachovanie stability.

Sociálnodemokratická strana Nemecka v pondelok opätovne vylúčila možnosť oživenia tzv. veľkej koalície s CDU/CSU, čo znamená, že ak FDP svoj postoj nezmení, vznikne buď menšinová vláda, alebo budú musieť byť vyhlásené ďalšie voľby. Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier v pondelok uviedol, že zatiaľ nemá v úmysle vyhlásiť predčasné voľby.