Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Francúzsky prezident Macron pricestoval na návštevu Izraela

Na snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron vystupuje z lietadla po tom, ako pricestoval do Tel Avivu, aby vyjadril za svoju krajinu solidaritu s Izraelom v utorok 24. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Kancelária francúzskeho prezidenta uviedla, že Macron by mal žiadať ochranu pre civilné obyvateľstvo v pásme Gazy.

Tel Aviv 24. októbra (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron v utorok pricestoval do Tel Avivu, aby vyjadril za svoju krajinu solidaritu s Izraelom. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Kancelária francúzskeho prezidenta uviedla, že Macron by mal žiadať ochranu pre civilné obyvateľstvo v pásme Gazy. Izrael túto palestínsku enklávu bombarduje a pripravuje sa na možnú pozemnú ofenzívu.

Elyzejský palác v nedeľu večer oznámil, že Macron v utorok pricestuje do Izraela na dvojdňovú návštevu. Cestu francúzskeho prezidenta ešte predtým avizoval úrad izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

Pri bezprecedentnom útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas na územie južného Izraela zo 7. októbra prišlo o život aj najmenej 30 francúzskych občanov. Francúzske ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že sedem Francúzov je stále nezvestných. Medzičasom sa potvrdilo, že niektorých zadržiava Hamas v pásme Gazy.