Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Francúzsky prezident podporil vytvorenie Európskeho menového fondu

Francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Macron chce výrazne prehĺbiť spoluprácu a integráciu krajín v rámci eurozóny a požaduje pre menovú úniu vytvorenie spoločného ministerstva financií a parlamentu rovnako ako samostatného rozpočtu.

Atény 7. septembra (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron dnes podporil nemecký návrh na vytvorenie Európskeho menového fondu (EMF). Zdôraznil však, že hlavným cieľom má zostať rozpočet eurozóny.

Macron chce výrazne prehĺbiť spoluprácu a integráciu krajín v rámci eurozóny a požaduje pre menovú úniu vytvorenie spoločného ministerstva financií a parlamentu rovnako ako samostatného rozpočtu, ktorý by v budúcnosti pomáhal v rámci eurozóny tlmiť ekonomické šoky a zvládať krízy.

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble navrhol zmeniť Európsky stabilizačný mechanizmus (ESM) na Európsky menový fond. V kompetencii EMF by potom bola podpora členských štátov eurozóny, ktoré by sa ocitli v problémoch.

"Mali by sme smerovať k Európskemu menovému fondu, ale to by sa v žiadnom prípade nemalo miešať s rozpočtom eurozóny," povedal Macron počas návštevy Atén.

Francúzsky prezident ocenil grécke reformy a úsporné opatrenia a zopakoval svoju výzvu krajinám eurozóny týkajúcu sa zníženia dlhovej záťaže Grécka.

Grécky prezident Prokopis Pavlopoulos vyhlásil, že Atény podporujú snahu Francúzska o prehĺbenie integrácie eurozóny. ESM je podľa neho potrebné reformovať a v Európe by mal nahradiť Medzinárodný menový fond (MMF).

"Rešpektujeme MMF, ale lepšie dokážeme riešiť veci s organizáciou, ktorá bola vytvorená s európskou mentalitou e rozumie špecifikám eurozóny," povedal Pavlopoulos francúzskemu prezidentovi.