Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Francúzsky prezident vyzval USA na ukončenie embarga voči Kube

Francúzsky prezident Francois Hollande si podáva ruku s kubánskym viceprezidentom Miguelom Diaz-Canelom (vpravo) počas návštevy Havanskej univerzity v Havane 11. mája 2015. Hollande je prvým francúzskym najvyšším predstaviteľom na Kube po viac ako storočí a tiež prvým západným lídrom, ktorý tam zavítal po vlaňajšom prekvapujúcom oznámení zblížovania medzi Washingtonom a Havanou. Foto: TASR/AP

Hoci sa vzťahy medzi Havanou a Washingtonom v ostatných mesiacoch zlepšili, americké embargo je stále v platnosti.


Havana 11. mája (TASR) - Francúzsky prezident Francois Hollande vyzval dnes počas svojej historickej návštevy Kuby na ukončenie embarga, ktoré pred polstoročím na túto karibskú krajinu uvalili Spojené štáty. Oznámila to stanica BBC.

Hoci sa vzťahy medzi Havanou a Washingtonom v ostatných mesiacoch zlepšili, americké embargo je stále v platnosti. Hollande počas prejavu na Havanskej univerzite zdôraznil, že francúzska vláda spraví všetko pre to, aby došlo k jeho definitívnemu zrušeniu.

Hollande dnes zároveň udelil najvyššie francúzske vyznamenanie, Rad Čestnej légie, najvyššiemu predstaviteľovi katolíckej cirkvi na Kube kardinálovi Jaimemu Ortegovi. Francúzsky líder by sa mal stretnúť i s bývalým kubánskym vodcom Fidelom Castrom.

Francois Hollande sa stal prvým francúzskym prezidentom, ktorý navštívil Kubu, odkedy táto krajina získala nezávislosť. Je zároveň prvým západným prezidentom, ktorý navštívil Kubu od uvoľnenia diplomatických vzťahov medzi ňou a USA vlani v decembri.

Šéf Elyzejského paláca, ktorý na Kubu pricestoval v nedeľu večer miestneho času, sa v utorok presunie na susedné Haiti, čím ukončí svoju päťdňovú cestu po karibskej oblasti.