Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Francúzsky prezident zrušil zvyšok trestu žene, ktorá zabila manžela

Na snímke francúzsky prezident Francois Hollande Foto: TASR/AP

Jacqueline Sauvageová má 68 rokov a v roku 2012 bola odsúdená na desať rokov väzenia za vraždu manžela, ktorý ju bil a týral takmer 50 rokov, pričom týral aj ich dcéry.

Paríž 1. februára (TASR) - Francúzsky prezident Francois Hollande zrušil v nedeľu zvyšok väzenského trestu zneužívanej žene, ktorá bola odsúdená za zabitie svojho manžela. Na podporu Jacqueline Sauvageovej, ktorú manžel po desaťročia spoločne s ich dcérami týral, sa zdvihla mohutná vlna podpory, píše agentúra AP.

Uviedla, že obete zneužívania sa zvyčajne neuvádzajú menom, v tomto prípade však ženy samy verejne vypovedali o svojom živote, aby pomohli odsúdenej matke.

Prezident rozhodol o zrušení zvyšku Sauvageovej trestu dva dni po stretnutí s tromi dospelými dcérami odsúdenej. Neudelil jej milosť, ale umožnil jej "okamžite požiadať o podmienečné prepustenie," uviedla prezidentská kancelária.

Francúzska ústava umožňuje prezidentovi dať odsúdenému milosť alebo mu zredukovať nepodmienečný trest.

Jacqueline Sauvageová má 68 rokov a v roku 2012 bola odsúdená na desať rokov väzenia za vraždu manžela, ktorý ju bil a týral takmer 50 rokov, pričom týral aj ich dcéry.

"Vzhľadom na výnimočnú ľudskú situáciu prezident chce umožniť pani Savageovej rýchly návrat k jej rodine, rešpektujúc súdne orgány," uviedla prezidentská kancelária.

Odvolací súd v decembri rozsudok nad ženou potvrdil.

Jej dcéry odvtedy vysvetlili, že rodina žila za zatvorenými dverami s násilím, vrátane sexuálneho násilia, cítila sa však príliš ponížená, aby vyhľadala pomoc. Potom zrazu Jacqueline Sauvageová manžela zastrelila puškou.

Prípad vyvolal vo Francúzsku vlnu podpory ženských organizácií, politikov i sympatizantov a petíciu na podporu odsúdenej podpísali desiatky tisíc ľudí.

"Nesmierne sa mi kvôli nej uľavilo," povedala vo vysielaní televízie iTélé herečka Anny Dupereyová.

Sauvageová sa "stala symbolom, pretože tu došlo k nespravodlivosti," podporila ju poslankyňa Valérie Boyerová.