Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Francúzsky Senát schválil v 1. čítaní návrh protiteroristického zákona

Ilustračná snímka. Foto: TASR AP

Dolná komora parlamentu, Národné zhromaždenie, sa týmto návrhom bude zaoberať v októbri.

Paríž 19. júla (TASR) - Francúzsky Senát v noci nadnes schválil v prvom čítaní vládny návrh protiteroristického zákona. Dolná komora parlamentu, Národné zhromaždenie, sa týmto návrhom bude zaoberať v októbri, informovala dnes spravodajská televízia France 24.

Návrh protiteroristického zákona predložila do parlamentu vláda a prezident Emmanuel Macron.

Zákon by mal - v prípade svojho schválenia oboma komorami parlamentu - od 1. novembra nahradiť výnimočný stav, ktorý vo Francúzsku platí od novembra 2015, keď v Paríži a na jeho predmestí Saint Denis došlo k sérii samovražedných teroristických útokov. Odvtedy parlament už niekoľkokrát v hlasovaní schválil predĺženie výnimočného stavu.

Opozícia v Senáte vládny návrh protiteroristického zákona ostro kritizovala s tým, že ide de facto o pokus nastoliť výnimočný stav v krajine natrvalo.

Okrem opozície návrh zákona kritizovalo aj viacero ľudskoprávnych organizácií vrátane francúzskej pobočky Amnesty International a Ligy za ľudské práva, ale aj známe osobnosti, napr. francúzsky ochranca ľudských práv Jacques Toubon či komisár Rady Európy pre ľudské práva Nils Muižnieks.

V utorok sa pred budovou Senátu v Paríži zišlo asi sto ľudí, ktorí protestovali proti vládnym zámerom, pričom výnimočný stav prirovnali k policajnému štátu a deklarovali, že "sa nevzdajú žiadnych svojich slobôd".

Francúzsky minister vnútra Gérard Collomb pri predstavovaní návrhu zákona v Senáte pripomenul, že "hrozba teroristických útokov (vo Francúzsku) stále trvá". Ubezpečil, že vláda chce zrušiť platnosť výnimočného stavu. Dodal však, že k tomuto kroku nemôže pristúpiť bez toho, aby prijala ďalšie účinné a "zásadné" opatrenia na boj proti terorizmu.