Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Francúzsky Spiderman na protest proti reforme zdolal ďalší mrakodrap

Francúzsky mestský horolezec Alain Robert, známy ako "Spiderman", oslavuje po výstupe na vežu Alto v stredu 19. apríla 2023 v obchodnej štvrti La Defense pri Paríži. Foto: TASR/AP

Alain Robert (60) zdoláva výškové budovy bez použitia lán a istenia, používa iba holé ruky a pár lezeckých topánok.

Paríž 19. apríla (TASR) - Builderingový lezec Alain Robert, známy ako francúzsky Spiderman, v stredu vyliezol v Paríži na 38-poschodový mrakodrap, aby tak vyjadril svoju podporu obyvateľom, ktorí nesúhlasia s reformou dôchodkového systému. TASR prevzala správu z agentúry Reuters.

Robert (60) zdoláva výškové budovy bez použitia lán a istenia, používa iba holé ruky a pár lezeckých topánok.

"Som tu, aby som vyjadril svoju podporu tým, ktorí sú proti dôchodkovej reforme," povedal lezec pred začiatkom výstupu na 160-metrový mrakodrap Tour Alto v parížskej štvrti La Défense. "Som tu, aby som povedal (prezidentovi) Emmanuelovi Macronovi, aby sa vrátil späť na Zem... lezením bez istenia," dodal.

Robert uviedol, že dôchodková reforma, ktorú Macron cez víkend podpísal, znamená, že v kombinácii so stratou príjmu v dôsledku pandémie covidu bude musieť pracovať a liezť dlhšie.

Na základe predmetnej reformy sa vo Francúzsku zvýšil vek odchodu do dôchodku zo 62 na 64 rokov.

Francúzsky Spiderman je známy svojimi výstupmi na výškové budovy po celom svete. Medzi jeho odvážne výkony patrí aj výstup na vrchol najvyššej budovy sveta – na mrakodrap Burdž Chalífa v Dubaji. Svoje výstupy zvyčajne robí bez povolenia a bol z tohto dôvodu už niekoľkokrát zatknutý.