Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Učiteľa v Paríži pobodal útočník, konal v mene Islamského štátu

Ľudia sú zhromaždení pred jednou z materských škôl na parížskom predmestí Aubervilliers, kde v pondelok 14. decembra 2015 maskovaný páchateľ zaútočil nožom na učiteľa. Foto: TASR

Páchateľ pri útoku vykrikoval, že koná v mene Dáišu, čo je arabská skratka pre extrémistickú organizáciu Islamský štát.

Paríž 14. decembra (TASR) - Francúzske úrady vyšetrujú útok nožom na učiteľa, ku ktorému došlo dnes ráno v jednej z materských škôl na parížskom predmestí Aubervilliers. Páchateľ pri útoku vykrikoval, že koná v mene Dáišu, čo je arabská skratka pre extrémistickú organizáciu Islamský štát (IS).

Útok sa odohral okolo 07.00 h v triede, kde sa učiteľ pripravoval na vyučovanie, informoval na svojej stránke denník Le Point s odvolaním sa na políciu.

Podľa očitých svedkov mal páchateľ na sebe maliarsku kombinézu, rukavice, na tvári masku a obuté vojenské topánky. Podľa polície muž útočil najprv nožom a potom rezačom, ktoré si podľa všetkého vzal spomedzi školských pomôcok v triede; do školy zrejme prišiel neozbrojený. Podľa svedkov pri útoku vykrikoval: "Toto je Dáiš, toto je varovanie!"

Prípadom sa zaoberá parížska prokuratúra a vyšetruje ho ako pokus o vraždu s teroristickým motívom.

Incident sa odohral v čase, keď vo Francúzsku naďalej platí výnimočný stav po útokoch z 13. novembra, pri ktorých prišlo o život 130 ľudí. Páchatelia týchto útokov boli napojení na IS.