Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Francúzsky ústav: Zvýšená rádioaktivita mala zrejme pôvod v Rusku

Ilustračné foto Foto: TASR - Colný úrad Bratislava

Ústav radiačnej ochrany a jadrovej bezpečnosti uviedol, že pravdepodobná oblasť vypustenia tzv. rádioaktívneho oblaku sa nachádzala medzi riekou Volga a pohorím Ural.

Paríž 10. novembra (TASR) - Francúzsky orgán jadrového dozoru vyjadril predpoklad, že príčinou nedávneho zvýšenia úrovne rádioaktivity v ovzduší, ktoré bolo zaznamenané vo veľkej časti Európy, bola menšia nehoda v jednom z ruských jadrových zariadení. Informovala o tom v piatok tlačová agentúra AP.

Francúzsky Ústav radiačnej ochrany a jadrovej bezpečnosti (IRSN) vo svojej štvrtkovej správe uviedol, že "pravdepodobná oblasť vypustenia" tzv. rádioaktívneho oblaku, zachyteného pred niekoľkými týždňami nad Európou, sa nachádzala medzi riekou Volga a pohorím Ural. Ako preventívne opatrenie navrhol vykonávanie náhodných kontrol pri dovoze potravín z tejto časti Ruska.

Zvýšená prítomnosť rádioaktívneho izotopu ruténia s nukleónovým číslom 106 v ovzduší podľa IRSN nepredstavovala pre európske krajiny nijaké zdravotné alebo environmentálne riziko. Správa vychádzajúca z monitorovania vo viacerých krajinách konštatuje, že toto zvýšenie bolo zaznamenané najmä koncom septembra a začiatkom októbra a v súčasnosti už nie je detekované.

Podľa IRSN sa predpokladá, že rádioaktivita uvoľnila do ovzdušia pri nehode súvisiacej s jadrovým palivom alebo výrobou rádioaktívneho materiálu.

Experti už začiatkom októbra uviedli, že zdroj mierneho zvýšenia rádioaktivity v európskych krajinách sa nachádza v oblasti južného Uralu. Nehodu v jadrovej elektrárni však ako príčinu vylúčili. Rádioaktívne ruténium je využívané okrem iného ako zdroj žiarenia pri liečbe rakoviny alebo v energetických systémoch satelitov.