Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Zahraničie

Dvaja členovia komanda ETA dostali doživotie za vraždu policajtov

Organizácia Baskicko a jeho sloboda vznikla oficiálne 31. júla 1959. V roku 2011 vyhlásila okamžité a bezpodmienečné prímerie a vzdala sa násilia.

Paríž 26. apríla (TASR) - Na doživotie odsúdil francúzsky súd bývalého veliteľa vojenského krídla separatistickej organizácie Baskicko a jeho sloboda (ETA). Mikel Carrera Sarobe bol francúzskym súdom vo štvrtok uznaný za vinného z vraždy dvoch španielskych policajtov, ktorých v roku 2007 zastrelil počas ich misie vo Francúzsku.

Jeho spolupáchateľka Saioa Sánchez-Iturregui dostala trest 28 rokov väzenia. Tretieho člena komanda súd oslobodil, ale v inej kauze je odsúdený na 15 rokov väzenia.

Sarobe si podľa francúzskych médií musí odpykať najmenej 22 rokov z doživotného trestu, potom môže požiadať o podmienečné prepustenie na slobodu. Sánchezová si musí odsedieť najmenej 18 rokov.

Ako napísal denník Libération, proces s baskickým komandom bol precedensom v dejinách justície, pretože obžaloba predložila ako jediný dôkaz prítomnosti jedného z obvinených na mieste činu závery vyšetrovania metódou kriminalitsickej odorológie, čo je postup spočívajúci v skúmaní telesných pachov špeciálne vycvičenými psami. Psy musia potom tieto pachy porovnať so sériou iných pachov, medzi ktorými sú aj tie z tela podozrivých.

Súd však tento dôkaz odmietol prijať ako jediný dôkaz potvrdzujúci prítomnosť tretieho podozrivého na mieste činu a na základe nedostatku iných dôkazov ho zbavil obvinenia.

Organizácia Baskicko a jeho sloboda vznikla oficiálne 31. júla 1959. V roku 2011 vyhlásila okamžité a bezpodmienečné prímerie a vzdala sa násilia.