Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Frontex: Grécko nereagovalo na podporu pri prevrátení lode s migrantmi

Záchranári prevážajú v stredu 14. júna 2023 zraneného, ​​ktorý prežil stroskotanie lode, do sanitky v prístave v meste Kalamata, asi 240 kilometrov juhozápadne od Atén. Foto: TASR/AP

Rybárska loď sa 14. júna prevrátila a potopila pri gréckom Peloponéze s asi 750 ľuďmi na palube, čím táto tragédia patrí k najhorším v Stredozemnom mori.

Varšava 27. júna (TASR) - Európska agentúra pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex) v pondelok uviedla, že Grécku ponúkla dodatočnú leteckú podporu krátko pred prevrátením plavidla prevážajúceho stovky migrantov v Iónskom mori. Od gréckych úradov však údajne nedostala žiadnu odpoveď. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Rybárska loď sa 14. júna prevrátila a potopila pri gréckom Peloponéze s asi 750 ľuďmi na palube, čím táto tragédia patrí k najhorším v Stredozemnom mori. Prežilo len 104 mužov - Egypťanov, Pakistancov, Sýrčanov a Palestínčanov - a z mora vytiahli 82 tiel. Ďalšie stovky osôb sú nezvestné.

V súvislosti so stroskotaním lode sa upriamila pozornosť na grécke úrady a na to, či mohli zasiahnuť, aby zabránili katastrofe.

Agentúra Frontex v stanovisku zaslanom agentúre AFP tvrdí, že okrem dodatočnej leteckej podpory ponúkla vykonanie plánovanej leteckej hliadky, no grécke úrady ju požiadali, aby sa namiesto toho zúčastnila na pátracej a záchrannej operácii pri ostrove Kréta.

Talianske námorné záchranné koordinačné centrum (MRCC) krátko pred stroskotaním lode požiadalo lietadlo Frontexu, aby vyhľadalo rybárske plavidlo plné migrantov. Lietadlu sa ho podarilo spozorovať a desať minút ho aj monitorovalo, potom sa však muselo vrátiť na základňu, aby doplnilo palivo.