Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Narastá počet migrantov smerujúcich do Európy cez východné Stredomorie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zaradenie Maďarska na mapu krajín najviac vystavených migračným tlakom vysvetľuje vysoký príliv utečencov z Kosova a krajín západného Balkánu.

Brusel 4. júna (TASR) - Čoraz väčšie počty nelegálnych prisťahovalcov prichádzajú od začiatku tohto roka do Európy cez Turecko a Grécko. Počet pokusov migrantov preplaviť sa cez východné Stredomorie sa zvýšil o viac ako 500 percent oznámila Agentúra EÚ pre ochranu vonkajších hraníc (Frontex).

"Od 1. januára sme zaznamenali okolo 100.000 neoprávnených prekročení vonkajšej hranice EÚ, oproti 40.000 prípadom v rovnakom období minulého roka," oznámil v stredu šéf agentúry Frontex Fabrice Leggero.

V posledných mesiacoch je jednou z členských krajín, ktoré zažívajú najväčší nápor migrantov, Maďarsko. Podľa údajov Európskeho azylového podporného úradu (EASO) v roku 2014 bolo Maďarsko piatou krajinou EÚ s najvyšším počtom žiadateľov o azyl (42.775). Z 30 sledovaných krajín (EÚ, Nórsko a Švajčiarsko) sa na predposlednom mieste ocitlo Slovensko s 330 záujemcami o azyl. Menší záujem bol už iba o Estónsko (155).

Zaradenie Maďarska na mapu krajín najviac vystavených migračným tlakom vysvetľuje vysoký príliv utečencov z Kosova a krajín západného Balkánu. Štatistiky EASO naznačili, že v januári tohto roku 33 percent žiadostí o azyl prišli práve z balkánskych krajín, ktoré nie sú členmi EÚ. Tlak Balkáncov na krajiny EÚ bol začiatkom roka vyšší ako súhrnný počet žiadostí zo Sýrie, Afganistanu, Iraku a Pakistanu, pričom najvyšší záujem mali o Nemecko a na druhom mieste ich záujmu bolo Maďarsko.

Leggero z agentúry Frontex taktiež spomenul "veľmi silným tlak na maďarskej hranici", zdôraznil však, že obzvlášť dôležité zostávajú dve hlavné imigračné trasy: cez centrálne Stredomorie z Líbye na juh Talianska a potom cez východné Stredomoria a z Turecka do Grécka.

Nárast migrant putujúcich cez Egejské more (o 550 percent) podľa Leggera odráža meniaci sa profil migrantov, keď viac ako polovicu žiadateľov o medzinárodnú ochranu v podobe azylu predstavujú Sýrčania. Na druhej strane, podľa údajov Frontex, sa badateľne znížil počet Sýrčanov prichádzajúcich do Talianska cez Líbyu. Tu však rapídne pribúdajú prisťahovalci zo subsaharskej Afriky, ktorých možno označiť za prevažne ekonomických nelegálnych utečencov.

Podľa údajov EASO väčšina prisťahovalcov (podľa krajín a regiónov, ktoré najviac generujú utečencov) túži nájsť nový domov v Nemecku. Výnimkou sú utečenci z Mali, ktorých láka Taliansko a z Konžskej demokratickej republiky, ktorí smerujú do Francúzska. Ďalšími krajinami, ktoré predstavujú cieľovú destináciu pre utečencov, sú Švédsko, Dánsko, Rakúsko, Belgicko, Holandsko, ale aj Maďarsko.