Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Funkcie francúzskeho prezidenta sa ujal socialista Francois Hollande

Nový francúzsky prezident Francois Hollande máva v daždi z auta počas jazdy po Champs Elysees po jeho inaugurácii v Elyzejskom paláci v Paríži 15. mája 2012. Foto: TASR/AP Photo

Hollande je prvým socialistom na poste prezidenta Francúzskej republiky za 17 rokov - od vlády Francoisa Mitteranda, ktorého druhé funkčné obdobie sa skončilo v roku 1995.

Paríž 15. mája (TASR) - Novozvolený francúzsky prezident Francois Hollande sa dnes ujal funkcie, ktorú na oficiálnej inauguračnej ceremónii v Elyzejskom paláci prevzal od svojho predchodcu Nicolasa Sarkozyho.

Predseda Ústavnej rady Jean-Louis Debré vyhlásil Hollanda (57) za 24. prezidenta Francúzskej republiky po súkromnom rozhovore nového prezidenta so Sarkozym, ktorý Hollandovi odovzdal nukleárne kódy a ďalšie tajné dokumenty.

Hollande je prvým socialistom na poste prezidenta Francúzskej republiky za 17 rokov - od vlády Francoisa Mitteranda, ktorého druhé funkčné obdobie sa skončilo v roku 1995. Dlhoročný predseda Socialistickej strany (1997-2008) uspel v nedávnych voľbách v súboji so Sarkozym, v ktorom sa prezentoval ako ľavicová alternatíva k doterajšej konzervatívnej hlave štátu.

Hollande sa tiež stal veľmajstrom Radu čestnej légie, čo je titul udeľovaný len prezidentom.

Po krátkej ceremónii, na ktorej sa zúčastnilo asi 400 hostí, odcestuje Hollande v priebehu dňa do Berlína na prvé stretnutie s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou.

Hollande zopakoval výzvu na otvorenie fiškálneho paktu

Hollande dnes v inauguračnom príhovore uviedol, že jeho mandátom je postaviť Francúzsko hospodársky späť na nohy, ukázať Európe "novú cestu", ako aj prispieť k svetovému mieru. Zopakoval tiež svoju výzvu na upravenie európskeho fiškálneho paktu.

Hollande priznal váhu problémov, ktorým čelí Francúzsko a ďalšie európske krajiny zaťažené veľkými štátnymi dlhmi. Zdôraznil však, že kríza nie je neodvratná, pokiaľ si krajiny stanovia "jasné smerovanie". V tejto súvislosti prisľúbil, že bude bojovať proti finančným špekuláciám v prospech produkcie. Podporuje tiež nový dôraz na ekologickú prestavbu energetiky.

Socialistický líder Francúzska okrem toho uviedol, že vyzve európskych partnerov svojej krajiny, aby podporili dohodu, ktorá spája ciele znižovania deficitov s ekonomickými stimulmi.

Hollande už v predvolebnej kampani vystupoval proti úsporným opatreniam, ktoré presadzuje Nemecko v čase krízy v eurozóne, a podporil namiesto toho vládne stimuly. Najmä Berlín popudil výzvami na opätovné rokovania o pakte finančnej disciplíny, do ktorého chce zahrnúť aj otázky hospodárskeho rastu a zamestnanosti.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová, s ktorom sa Hollande stretne ešte dnes v Berlíne, úpravu dohody odmietla. Uistila však, že jej vláda bude podporovať hospodársky rast, ak to nebude rast na úkor zvyšovania dlhu.