Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Funkcie prezidenta sa po Millsovom úmrtí ujal doterajší viceprezident

V zmysle ústavy povedie 53-ročný Mahama krajinu do decembrových prezidentských volieb, v ktorých sa o znovuzvolenie mienil uchádzať aj Mills.

Accra 25. júla (TASR) - Viceprezident Ghany John Dramani Mahama sa v utorok ujal funkcie hlavy štátu len pár hodín po tom, čo doterajší prezident západoafrického štátu John Atta Mills náhle zomrel.

V zmysle ústavy povedie 53-ročný Mahama krajinu do decembrových prezidentských volieb, v ktorých sa o znovuzvolenie mienil uchádzať aj Mills.

Miestne médiá uviedli, že doterajší prezident zomrel vo vojenskej nemocnici, do ktorej ho previezli pre náhle zlyhanie srdca.

"Toto je najsmutnejší deň v dejinách nášho národa," uviedol vo svojom príhovore v parlamente Mahama. "Nikdy by som si nepomyslel, že budem k nášmu národu hovoriť za takýchto okolností. Ja osobne som otrasený. Prišiel som o otca a mentora," vyhlásil Mahama.

"S ťažkým srdcom a hlbokým zármutkom oznamujeme smrť prezidenta Ghanskej republiky," uvádza sa vo vyhlásení armády.

Svoju hlbokú sústrasť medzitým ghanskému ľudu vyjadril americký prezident Barack Obama, ktorý Millsa privítal tento rok aj v Bielom dome.

"Prezident Mills sa neúnavne usiloval o zlepšenie života ghanského ľudu. V náročných hospodárskych podmienkach pomáhal podporovať hospodársky rast Ghany a posilňoval jej silné demokratické tradície," uviedol Obama vo svojom vyhlásení.

Zosnulý prezident len v sobotu oslávil 68. narodeniny. V Ghane už niekoľko mesiacov kolovali fámy o jeho zdravotných problémoch.

Za prezidenta bol Mills zvolený v roku 2009 až na tretí pokus. Väčšinu svojej profesionálnej kariéry pôsobil ako univerzitný profesor.