Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 11. jún 2024
< sekcia Zahraničie

V Egypte na výročie tragédie zatkli ďalších 37 ľudí

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

K masovému zatýkaniu prišlo neďaleko tréningových ihrísk patriacich práve klubu Al-Ahly.

Káhira 2. februára (TASR) - Egyptské bezpečnostné zložky zatkli ďalších 37 futbalových fanúšikov v centre Káhiry. Polícia už predtým zadržala 80 ľudí, podozrievala ich z prípravy demonštrácie na piate výročie násilných udalostí, ktoré si 1. februára 2012 vyžiadali 74 obetí. Vo štvrtok nebolo jasné, čo viedlo k dodatočným zatknutiam.

Tragédia v meste Port Said sa zapísala ako najhoršia v histórii egyptského futbalu a jedna z najhorších celosvetovo. Väčšina obetí boli priaznivci Al-Ahly, k prvému masovému zatýkaniu došlo neďaleko tréningových ihrísk patriacich práve tomuto klubu. Verejné zhromaždenia sú v krajine zakázané a podliehajú drakonickému antiteroristickému zákonu. V roku 2015 zaradili tvrdé jadro fanúšikov klubu, tzv. "Ultras Ahlawy" na zoznam teroristických organizácií.

Zakázaná družina po zadržaní niektorých jej členov zrušila plánovanú spomienku. Piatich ultras obvinili z podnecovania protestov a príslušnosti k ilegálnej skupine. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na egyptského právnika Mokhtara Mounira.