Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Futbalové majstrovstvá by sa nemali stať rukojemníkom politiky

Foto: TASR/AP

Podľa hovorcu ministerstva zahraničných vecí Ukrajiny Oleha Vološyna sú protesty proti väzneniu expremiérky Tymošenkovej iba dôsledkom nepravdivých novinových článkov.

Kyjev 30. apríla (TASR) - Rozdielne názory medzi Ukrajinou a Nemeckom na zaobchádzanie s uväznenou expremiérkou Juliou Tymošenkovou by nemali spôsobiť, aby sa futbalový šampionát Euro 2012 "stal rukojemníkom". Vyhlásil to dnes hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Oleh Vološyn.

Hovorca vyjadril "nádej", že nedávne správy o možnom bojkote šampionátu Euro 2012 zo strany nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a ďalších vysokopostavených nemeckých predstaviteľov na protest proti údajnému týraniu Tymošenkovej vo väzení sú iba dôsledkom "nepravdivých novinových článkov".

"Nechce sa nám veriť, že nemeckí predstavitelia zvažujú opäť zaviesť metódy z čias studenej vojny a že sa pokúšajú urobiť zo športu rukojemníka politiky," povedal Vološyn pre ruskú tlačovú agentúru Interfax.

Ukrajina bude spoločne s Poľskom organizátorom majstrovstiev Európy vo futbale, ktoré sa budú konať 8. júna až 1. júla.

Nemecké médiá informovali, že Merkelová spolu s nemeckými predstaviteľmi uvažuje o rozsiahlom bojkotovaní významnej športovej udalosti kvôli telesným zraneniam, ktoré Tymošenková údajne utrpela v rukách väzniteľov.

Ukrajinskí väzenskí predstavitelia tvrdia, že zaobchádzanie s Tymošenkovou je celý čas humánne a správne.

Český prezident Václav Klaus dnes už skôr oznámil, že ruší svoju plánovanú cestu na budúcomesačný summit na Ukrajine - urobil tak v čase, keď sa spor okolo zaobchádzania s expremiérkou vyostruje.

Klausov bojkot stretnutia prichádza po tom, čo nemecký prezident Joachim Gauck minulý týždeň tiež oznámil, že sa nezúčastní na júnovom stretnutí európskych prezidentov na Ukrajine, ktorého hostiteľom je Viktor Janukovyč.

Tymošenková, líderka ukrajinskej opozície a popredná osobnosť prodemokratickej oranžovej revolúcie v krajine z roku 2004, bola v októbri odsúdená na sedem rokov väzenia za zneužívanie právomocí v prípade podpísania energetickej zmluvy s Ruskom. Tymošenková obvinenia odmieta a tvrdí, že je obeťou politických represií, ktoré organizuje jej nepriateľ, prezident Janukovyč.