Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

G20 schválili deklaráciu aj napriek nezhodám v spojitosti s Ukrajinou

Indický premiér Narendra Modi sa objavuje na obrazovke, keď sa zúčastňuje na „Session II: One Family“ na samite G20 v Naí Dillí v Indii, 9. septembra 2023. Foto: TASR/AP

Medzi kľúčovými členmi G20 sú hlboké názorové rozdiely v spojitosti s ruskou vojnu na Ukrajine či klimatickou zmenou a preto je v posledných rokoch náročné dosiahnuť zhodu.

Naí Dillí 9. septembra (TASR) - Lídri členov zoskupenia G20 sa v sobotu na summite v Naí Dillí dohodli na spoločnej deklarácii aj napriek výrazným názorovým rozdielom v spojitosti s vojnou na Ukrajine. Oznámil to indický premiér Naréndra Módí. TASR správu prevzala z agentúr AFP a DPA.

Lídri podľa jeho slov dosiahli na deklarácii zhodu s prispením ťažkej práce a spolupráce. Podrobné znenie tohto vyhlásenia však ešte nebolo zverejnené.

Medzi kľúčovými členmi G20 sú hlboké názorové rozdiely v spojitosti s ruskou vojnu na Ukrajine či klimatickou zmenou a preto je v posledných rokoch náročné dosiahnuť zhodu, komentuje AFP. Jeden z hlavných organizátorov tohtoročného summitu v Naí Dillí však sobotňajšie rokovanie označil za najambicióznejšie v dejinách bloku G20.

Zdroje z prostredia rokovaní pre DPA uviedli, že lídri sa dohodli na kompromisnom riešení formulácie o ruskej invázii na Ukrajinu.