Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

G7 bude bojovať proti hrozbe džihádistov vracajúcich sa zo Sýrie

Francúzsky prezident F. Hollande na tlačovej konferencii po rokovaní s partermi na summite G7 v Bruseli Foto: TASR/AP

Ministri vnútra Európskej únie by mali dnes na stretnutí v Luxemburgu rokovať podrobnejšie o hrozbe, ktorú predstavujú zahraniční bojovníci.

Brusel 5. júna (TASR) - Predstavitelia siedmich ekonomicky najvyspelejších štátov združených v skupine G7 spoja sily v boji proti hrozbe radikalizovaných zahraničných bojovníkov vracajúcich sa zo Sýrie, povedal po rokovaní s partnermi v Bruseli v stredu večer francúzsky prezident Francois Hollande.

"Rozhodli sme sa ...pre spoluprácu s cieľom zabrániť tomuto typu pohybu, odradiť od neho a potrestať zaň, pretože môže spochybniť našu vlastnú bezpečnosť. Žiaľ, videli sme to," povedal Hollande necelé dva týždne po smrtiacej streľbe v židovskom múzeu v Belgicku.

Hovoril aj o spolupráci spravodajských služieb pri sledovaní podozrivých.

"V otázke spravodajských služieb..., áno, sú akcie, ktoré sa uskutočnia a ktoré sa už uskutočnili," povedal podľa agentúry DPA žurnalistom v Bruseli.

Podozrivý zo streľby v múzeu absolvoval zrejme výcvik u džihádistických skupín v Sýrii. Dvadsaťdeväťročný Mehdi Nemmouche je obvinený, že dňa 24. mája vstúpil s puškou kalašnikov do židovského múzea v Bruseli a zabil tam izraelský pár turistov a Francúzku a kriticky zranil Belgičana. Zatkli ho v piatok v Marseille so zbraňou, ktorá podľa francúzskej prokuratúry zodpovedá vražednej puške. Jeho obhajca Apolin Pepiezep bojuje proti jeho vydaniu do Belgicka s tým, že je Francúz a chce byť súdený vo Francúzsku. Nemmouche tvrdí, že zbrane, ktoré sa uňho našli, "ukradol z vozidla v Belgicku," povedal jeho obhajca vo vysielaní francúzskej televízie.