Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Gabriel a Ayrault ocenili rozhovor s Tillersonom o Sýrii

Boje v Sýrii Foto: TASR/AP

Účastníci debaty sa zhodli na tom, že trvalý mier môže do Sýrie priniesť iba politické riešenie celého už šesť rokov trvajúceho konfliktu, uviedol Gabriel.

Bonn 17. februára (TASR) - Ministri zahraničných vecí Nemecka a Francúzska Sigmar Gabriel a Jean-Marc Ayrault vyjadrili dnes "opatrný optimizmus" v súvislosti s ochotou novej vlády amerického prezidenta Donalda Trumpa angažovať sa v konflikte v Sýrii. O tejto záležitosti rokovali dnes s americkým rezortným partnerom Rexom Tillersonom popri oficiálnom programe na summite šéfov diplomacií krajín G20 v Bonne.

Ayrault zhodnotil, že toto stretnutie bolo "obzvlášť užitočné". Pripomenul, že sa uskutočnilo iba týždeň pred ďalším kolom ženevských mierových rokovaní o Sýrii, nad ktorými prevzala záštitu OSN.

"Viesť dialóg so Spojenými štátmi o Sýrii, ako aj o mnohých iných otázkach, je dôležité a užitočné," konštatoval Ayrault.

Podľa Gabriela sa Tillerson aktívne zapájal do diskusie, na ktorej sa zúčastnili predstavitelia Talianska, Británie, Saudskej Arábie, Spojených arabských emirátov, Kataru, Jordánska a Európskej únie.

Účastníci debaty sa zhodli na tom, že trvalý mier môže do Sýrie priniesť iba politické riešenie celého už šesť rokov trvajúceho konfliktu, uviedol Gabriel.

Na stretnutí v Bonne sa však nezúčastnil zástupca Ruska. Gabriel však upozornil, že úspešné napredovanie mierových rokovaní nebude možné bez podpory Ruska, ktorá je podľa neho kľúčová.