Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Nemecký prezident sa stretol s predstaviteľmi zelených a FDP

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier Foto: TASR/AP

Cieľom dôverných rokovaní by - podľa prezidentom deklarovaného zámeru - malo byť napredovanie pri formovaní budúcej vlády krajiny so snahou vyhnúť sa predčasným voľbám.

Berlín 21. novembra (TASR) - Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier prijal v utorok vo svojom sídle v Berlíne spolupredsedov zelených Simone Peterovú a Cema Özdemira, ako aj predsedu Slobodnej demokratickej strany (FDP) Christiana Lindnera, ktorý v nedeľu krátko pred polnocou informoval o odchode liberálov zo sondážnych rokovaní.

Cieľom dôverných rokovaní by - podľa prezidentom deklarovaného zámeru - malo byť napredovanie pri formovaní budúcej vlády krajiny so snahou vyhnúť sa predčasným voľbám. Reálne vyhliadky hlavy štátu na vyriešenie súčasnej situácie bez ďalšieho hlasovania voličov však nie sú priveľmi optimistické.

FDP zatiaľ vôbec nenaznačila, že by sa chystala prehodnotiť svoje rozhodnutie o jednostrannom predčasnom ukončení sondážnych rokovaní. Ich líder v uplynulých dňoch opakovane konštatoval, že ani v nedeľu nemal pocit, že rozhovory smerujú k dohode. "Po 50 dňoch sme mali ešte 237 konfliktov," formuloval.

Tzv. jamajskú koalíciu nepovažujú už za životaschopný projekt ani zelení, ich vyjednávač Robert Habeck to zhrnul slovami: "Na to sa dvere pribuchli priveľmi hlasito". Súčasne však zdôraznil, že zelení sú pripravení na rozhovory, ako aj na návrat k rokovaciemu stolu, aj keď by predtým malo dôjsť k akémusi "resetu".

Situáciu už od volebného večera značne komplikuje fakt, že sa sociálni demokrati rozhodli vzhľadom na zlý volebný výsledok neusilovať o pokračovanie veľkej koalície so stranami únie a pre odchod do opozície. Na tomto rozhodnutí sa zatiaľ nič nezmenilo, aj keď je SPD v tejto súvislosti pod čoraz väčším tlakom s apelmi poukazujúcimi na nutnosť jej politickej zodpovednosti za dianie v krajine.

O obsahu utorkových rozhovorov prezidenta a predstaviteľov dvoch strán, ktoré sa podieľali v uplynulom mesiaci na napokon neúspešných sondážnych rokovaniach, zatiaľ na verejnosť neprenikli žiadne detaily, vyplýva z informácií nemeckých médií.

V stredu bude Steinmeier pokračovať v rokovaniach s predsedom Kresťanskosociálnej únie (CSU), bavorským krajinským premiérom Horstom Seehoferom a až vo štvrtok prijme lídra Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) Martina Schulza.

S líderkou víťaznej strany septembrových volieb - Kresťanskodemokratickej únie (CDU), úradujúcou kancelárkou Angelou Merkelovou, hovoril najvyšší nemecký predstaviteľ v zámku Bellevue v pondelok, iba niekoľko hodín po krachu ňou vedených sondážnych rokovaní.

Líder FDP vysvetľuje členom strany dôvody konca sondážnych rozhovorov


Líder nemeckých liberálov z FDP Christian Lindner, ktorý v nedeľu ukončil sondážne rokovania o vytvorení tzv. jamajskej koalície, objasnil v utorok v liste adresovanom všetkým členom Slobodnej demokratickej strany (FDP) svoje konanie.

Podľa jeho slov sa v témach ako prisťahovalectvo alebo príplatok na solidaritu nepodarilo dosiahnuť konsenzus, ktorý by bol únosný pre FDP.

Christian Lindner žiada v liste členskú základňu o porozumenie v súvislosti s odchodom vyjednávačov FDP zo sondážnych rokovaní.

"Boli by sme nútení vzdať sa našich základných princípov a všetkého toho, za čo sme roky pracovali," citovala z listu spravodajská televízia n-tv. Autor v uvedenej písomnosti konštatoval, že aj po štyroch týždňoch bol k dispozícii iba dokument s množstvom protirečení, otvorených otázok a cieľových konfliktov. Aj tam, kde došlo ku konsenzu, by tento bolo možné vykúpiť často iba množstvom financií občanov alebo kompromismi pri formuláciách. "Tento experiment štvorkoalície, žiaľ, skrachoval," konštatoval Lindner.

Predseda FDP zopakoval, že strana neponechá svojich voličky a voličov napospas tým, že by sa podieľala na politike, o ktorej nie je presvedčená ako o správnej. Pracujeme teda ďalej za modernú krajinu, za najlepšie vzdelávanie, za šance pre digitalizáciu a korektnú vyváženosť medzi občanmi a štátom. Na to je potrebná podpora členskej základne, dodal.

Prvé pondelkové prieskumy verejnej mienky naznačovali, že väčšina oslovených nemeckých občanov vníma neúspech sondážnych rokovaní práve v kontexte s FDP, respektíve Lindnerom a viní práve lídra FDP za spôsobenú situáciu.

Aj keď sa liberáli voči tomu ostro ohradili, v prieskume vedúcich osobností jednotlivých strán podieľajúcich sa na sondážnych rokovaniach stratil po víkende najviac percentuálnych bodov práve líder FDP. Tomu časť pozorovateľov pripisuje dokonca politický kalkul s údajným očakávaním, že jeho strana vyťaží z ďalších volieb lepší výsledok.

Gabriel: Nevyvolajme v zahraničí dojem, že je Nemecko nefunkčné


Na archívnej snímke šéf nemeckej diplomacie Sigmar Gabriel.
Foto: TASR/AP
Pred vidinou nefunkčnosti Nemecka v zahraničnopolitickej sfére varoval v utorok šéf diplomacie Sigmar Gabriel. Urobil tak po neúspechu sondážnych rokovaní, ktoré mali vyústiť v rozhovory o vytvorení novej koaličnej vlády.

Podľa jeho názoru sa - bez ohľadu na vývoj v nasledujúcich týždňoch - treba vyhnúť poskytovaniu dôkazov o oslabení liberálneho a slobodného svetového poriadku pre tých, ktorým by to urobilo radosť.

Nemecko má podľa Gabriela vo svete značný vplyv, čo sa spája aj s očakávaním iných národov, aby tento svoj vplyv uplatnilo v záujme mieru a stability. Podľa jeho slov je potrebné dbať na to, aby sa odporcovia liberálneho svetonázoru nepokúsili konanie Nemcov zneužiť ako dôkaz toho, že západné demokracie nie sú dostatočne funkčné. Sigmar Gabriel to zdôraznil počas parlamentnej diskusie o predĺžení pôsobenia nemeckých kontingentov v siedmich zahraničných misiách.

Krátkodobé predĺženie o tri mesiace by malo poslúžiť na premostenie obdobia až po vytvorenie novej nemeckej spolkovej vlády. Po predčasne ukončených rokovaniach o vzniku tzv. jamajskej koalície v Berlíne je však otázne, či toto obdobie bude dostatočné.

O podpore zákonodarcov pre predmetný návrh niet v nemeckej metropole žiadnych pochybností.