Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Gabriel šéfovi tureckej diplomacie Čavušoglovi:Existujú určité hranice

Šéf nemeckej diplomacie Sigmar Gabriel, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Podľa šéfa nemeckej diplomacie sa treba postupne vrátiť k normálnym a priateľským vzťahom medzi Berlínom a Ankarou.

Berlín 8. marca (TASR) - Nemecký minister zahraničných vecí Sigmar Gabriel sa dnes v jednom z hotelov v Berlíne krátko stretol so svojím tureckým rezortným partnerom Mevlütom Čavušoglom. Schôdzku označil za dobrú, úprimnú a priateľskú, ale aj "tvrdú a kontroverznú".

Podľa šéfa nemeckej diplomacie sa treba postupne vrátiť k normálnym a priateľským vzťahom medzi Berlínom a Ankarou.

"Dohodli sme sa, že ani jedna strana nemá záujem trvalo poškodiť (bilaterálne) vzťahy," povedal Gabriel.

S Čavušoglom hovoril o všetkých sporných otázkach, teda o referende ústavných zmenách, väznenom novinárovi Denizovi Yücelovi pracujúcom pre nemecký denník Die Welt a predreferendovej kampani tureckých politikov v Nemecku. Svojmu tureckému partnerovi dal jasne najavo, že existujú medze, "ktoré sa nesmú prekročiť a k tomu patrí aj porovnanie s nacistickým Nemeckom".

"Je jasné, že každý, kto chce u nás prehovoriť, vždy príde do krajiny, ktorá sa zasadzuje za slobodu prejavu, ale aj v Nemecku treba dodržiavať pravidlá hry. Pravidlá právneho štátu, ale aj pravidlá slušnosti," povedal Gabriel.

O ďalších podrobnostiach Gabriel neinformoval. Po stretnutí sa nekonala spoločná tlačová konferencia.

Čavušoglu sa v Berlíne následne zúčastnil na medzinárodnom veľtrhu cestovného ruchu ITB. V krátkom príhovore vyzval na vzájomný rešpekt. Zároveň uviedol, že Nemecko by sa malo rozhodnúť, "či Turecko vníma ako priateľa alebo ako nepriateľa". Turecko podľa neho nemá dôvod vnímať Nemecko ako nepriateľa.

Rozhovor so Sigmarom Gabrielom označil za otvorený. V súvislosti s aprílovým referendom šéf tureckej diplomacie poznamenal, že aktivity jeho odporcov v Nemecku nie sú obmedzované, iné je to však v prípade prívržencov reformy ústavy. Konkrétne pripomenul situáciu v Hamburgu, kde tri svadobné salóny a jeden hotel odmietli poskytnúť priestory na jeho stretnutie s krajanmi, čo je nehodné demokracie.

Nemecko-turecké vzťahy sú momentálne napäté v dôsledku snáh tureckých politikov robiť predvolebnú kampaň v Nemecku. Viaceré tamojšie mestá nepovolili takéto mítingy z bezpečnostných dôvodov. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan to prirovnal k praktikám nacistického Nemecka.