Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Galant: Izrael po zničení Hamasu neplánuje kontrolovať pásmo Gazy

Palestínčania nesú na rukách mŕtve dieťa do márnice po izraelskom bombardovaní v meste Chán Júnis, na juhu pásma Gazy, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Izrael podľa Galanta očakáva, že vojna s Hamasom bude mať tri fázy.

Jeruzalem 20. októbra (TASR) - Izraelská armáda neplánuje po zničení palestínskeho militantného hnutia Hamas kontrolovať "život v pásme Gazy". Uviedol to v piatok izraelský minister obrany Joav Galant, informuje TASR na základe správy agentúry AP.

Izrael podľa Galanta očakáva, že vojna s Hamasom bude mať tri fázy. V prvej zaútočí izraelská armáda na militantov Hamasu v Gaze náletmi a pozemnými manévrami, potom porazí ohniská odporu a nakoniec prestane byť "zodpovedná za život v pásme Gazy", priblížil minister.

Šéf rezortu obrany tento plán predstavil poslancom. Ide vôbec o prvé verejné vyhlásenie izraelského predstaviteľa o dlhodobých plánoch Izraela pre pásmo Gazy, všíma si AP.

Koordinované útoky Hamasu zo 7. októbra si v Izraeli vyžiadali viac než 1400 mŕtvych, zväčša civilistov. Izrael na útok odpovedal masívnym bombardovaním pásma Gazy, pri ktorom doposiaľ podľa tamojších úradov zahynulo viac ako 4100 ľudí.