Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Gambia nariadila vládnym zamestnankyniam nosiť v práci šatku

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Približne 95 percent z 1,8 milióna obyvateľov krajiny tvoria moslimovia.

Banjul 6. januára (TASR) - Gambia nariadila vládnym zamestnankyniam nosiť v práci šatku na hlave. Zámerom opatrenia je zdôrazniť, že táto západoafrická krajina prijíma moslimskú identitu. Nariadenie prišlo iba mesiac po tom, ako prezident Yahya Jammeh vyhlásil Gambiu za islamskú republiku, informovala agentúra Reuters.

Pracovníčky vládnych inštitúcií nesmú ukazovať na verejnosti svoje vlasy už od začiatku nového roka, uvádza sa v obežníku rozoslanom všetkým ministerstvám a oddeleniam gambijskej vlády. Nariadenie neuvádza výnimky pre zamestnankyne, ktoré nie sú moslimky.

Približne 95 percent z 1,8 milióna obyvateľov krajiny tvoria moslimovia. Gambia je po Mauritánii v súčasnosti druhou islamskou republikou v Afrike. Ďalšími oficiálne islamskými republikami sveta sú Irán, Afganistan a Pakistan.

Cieľom vyhlásenia takéhoto štátneho zriadenia v Gambii bolo odlíšiť sa od minulosti krajiny ako bývalej britskej kolónie, vyhlásil Jammeh v decembri. Občania iného vierovyznania však budú mať povolené praktizovať svoje náboženstvo aj naďalej.

V ostatných rokoch sa zhoršili vzťahy medzi Gambiou a Západom, a to napriek silným obchodným väzbám krajiny na Britániu a iné európske štáty, ktorých obyvatelia sú pravidelnými návštevníkmi gambijských rekreačných oblastí.

Európska únia v roku 2014 kvôli nedostatočnému dodržiavaniu ľudských práv pozastavila finančnú pomoc Gambii. Krajine, ktorej hlavným priemyslom je poľnohospodárstvo a cestovný ruch, patrí na 187-miestnom indexe ekonomickej rozvinutosti, vypracovanom Organizáciou Spojených národov, 165. priečka.