Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Zahraničie

Gangstra Neda Kellyho pochovajú po 132 rokoch do rodinného hrobu

Na nedatovanej snímke austrálsky gangster Ned Kelly so zbraňou Foto: TASR/AP

Názory na Austrálčana Neda Kellyho sa rôznia. Mnohí Austrálčania ho obdivovali pre jeho odpor voči britskej vláde.

Sydney 2. augusta (TASR) - Telesné pozostatky austrálskeho zálesáka a gangstra Neda Kellyho, ktorého popravili pred 132 rokmi, odovzdajú jeho rodine. Vláda štátu Viktória dnes oznámila, že Kellyho potomkom dala povolenie na exhumáciu, aby mohol byť pochovaný v kruhu svojej rodiny.

Názory na Kellyho sa rôznia. Zatiaľ čo niektorí ho považujú za chladnokrvného zabijaka, mnohí Austrálčania ho obdivovali pre jeho odpor voči britskej vláde.

Po vražde troch policajtov Kellyho 28. júna 1880 zajali v štáte Viktória a v novembri toho istého roku obesili vo väznici Old Melbourne Gaol. Jeho telo hodili do hromadného hrobu. Kosti z hrobu premiestnili v roku 1929 do väzenia Pentridge. V roku 2011 sa austrálskym vedcom podarilo Kellyho pozostatky formálne identifikovať až na lebku, ktorá stále chýba.

Kellyho gang, v ktorom bol aj jeho brat Dan a priatelia Joe Byrne a Steve Hart, sa stal námetom početných filmov a televíznych seriálov. Gangstra si zahrali napríklad frontman Rolling Stones Mick Jagger vo filme z roku 1970 alebo Heath Ledger v remake z roku 2003.

O Kellym sa tiež napísalo mnoho kníh. Román Petra Careya s názvom Pravdivý príbeh Kellyho gangu získal v roku 2001 Bookerovu cenu.