Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

I. GAŠPAROVIČ: EÚ musí vedieť, čo chce dosiahnuť na východe Európy

Prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič si prehliada čestnú stráž počas príchodu na dvojdňové stretnutie na vysokej úrovni pri príležitosti 5. výročia Východného partnerstva Európskej únie v Prahe 24. apríla 2014. Foto: TASR/AP

Ivan Gašparovič sa počas pražského minisummitu stretol so svojím gruzínskym partnerom Giorgim Margvelašvilim.

Praha 24. apríla (TASR) - Európa si musí vyjasniť, čo vlastne chce dosiahnuť na východe Európy a ako si predstavuje jej budúcnosť v kontexte nového geopolitického vývoja v regióne. V príhovore na stretnutí hláv štátov k 5. výročiu Východného partnerstva EÚ to dnes v Prahe povedal prezident SR Ivan Gašparovič.

TASR o tom informoval jeho hovorca Marek Trubač.

Pred prezidentmi Česka, Poľska, Gruzínska, Arménska, Azerbajdžanu, Litvy, Moldavska a predstaviteľmi EÚ a vlád Švédska a Ukrajiny ďalej zdôraznil, že Únia si musí uznať aj chyby, ktoré urobila pri projekte Východného partnerstva EÚ.

"Za svoju krajinu môžem potvrdiť, že sme nerobili málo, ale mohli sme urobiť aj viac. Ako krajina v priamom kontakte s východoeurópskymi susedmi sme sa usilovali poskytnúť pomoc, zdieľať naše skúsenosti a viesť s nimi otvorený dialóg, ale to na zásadnú zmenu nestačí," povedal Gašparovič v prvej panelovej diskusii účastníkov pražského summitu. Podľa neho treba odpovedať na otázku, či "veľká Európa" chce skutočne niekedy prijať medzi seba svojich východných susedov.

Ivan Gašparovič sa počas pražského minisummitu stretol so svojím gruzínskym partnerom Giorgim Margvelašvilim. Vyzdvihol, že v ostatných rokoch obchodná výmena zaznamenala niekoľkonásobný nárast. Podľa neho na to, aby obchodný obrat a hospodárska spolupráca rástli, treba zintenzívniť stretnutia najvyšších predstaviteľov Slovenska a Gruzínska.

SR podporuje územnú celistvosť Gruzínska

Slovenská republika podľa Gašparoviča podporuje územnú celistvosť Gruzínska v jeho medzinárodne uznaných hraniciach a neuznáva suverenitu odtrhnutých republík Abcházska a Južného Osetska. SR má záujem, aby Gruzínsko bolo stabilnou, demokratickou a úspešnou krajinou. Gašparovič ocenil reformy v tejto kaukazskej krajine a pripomenul, že podporujeme ambície Gruzínska postupne sa integrovať do európskych a euroatlantických politických, bezpečnostných a ekonomických štruktúr.

Margvelašvili poďakoval Slovensku za podporu integračným snahám Gruzínska. V oblasti hospodárstva a obchodu by Gruzínsko mohlo Slovensku "otvoriť priestor na prístup do regiónu Ázie, ako aj Kaspickej oblasti," uviedol Margvelašvili.

Slovensko by podľa slov Ivana Gašparoviča mohlo Gruzínsku ponúknuť svoje integračné skúsenosti a poznatky z procesu transformácie ekonomiky. Prezident SR vyjadril presvedčenie, že "Európa veľmi dobre pozná potrebu Východného partnerstva EÚ aj v kontexte udalostí na Ukrajine. A preto Vás chcem uistiť, že Slovensko bude Vaším 'agentom'," konštatoval Gašparovič.