Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Gašparovič navštívil CERN, stretol sa so slovenskými vedcami

Prezident SR Ivan Gašparovič Foto: TASR/Pavel Neubauer

Slovenský prezident Ivan Gašparovič absolvoval prehliadku CERNu v rámci prvej oficiálnej návštevy Švajčiarska.

Ženeva 11. septembra (TASR) – Slovenský prezident Ivan Gašparovič dnes navštívil sídlo Európskej organizácie pre jadrový výskum (CERN) a pozrel si aj podzemie Veľkého hadrónového urýchľovača. Následne sa stretol so slovenskými dodávateľmi technológií a komunitou slovenských vedcov, ktorí v CERNe pracujú.

"Prísť sem, do tohto veľkého inštitútu a počuť od najvyšších predstaviteľov, na čom všetkom sa Slováci podieľajú, lepší pocit prezident republiky asi ani nemôže zažiť," konštatoval po prehliadke Gašparovič. Oceňuje, že sa v CERNe uplatňujú aj slovenskí vedci. "Som rád, že som sem mohol prísť a poďakovať všetkým, ktorí sa podieľajú na dobrom mene Slovenska," dodal.

Gašparovič absolvoval prehliadku CERNu v rámci prvej oficiálnej návštevy Švajčiarska, ktorú absolvuje od nedele (9.9.). Do vlasti sa vracia dnes vo večerných hodinách po tom, čo vystúpi s príhovorom v Rade OSN pre ľudské práva v Ženeve.

CERN vznikol v roku 1954 a jednou z jeho základných myšlienok bolo ukázať svetu, že skúmanie jadra atómu sa dá robiť aj na mierové účely. Na začiatku mal 12 zakladajúcich členských krajín, v súčasnosti ich je 20. Vedci v CERNe sa snažia napríklad objasniť, ako vyzeral vesmír v prvých momentoch po takzvanom Veľkom tresku.

Gašparovič vystúpil v Rade OSN pre ľudské práva v Ženeve

Slovenský prezident Ivan Gašparovič dnes predniesol príhovor v Rade OSN pre ľudské práva v Ženeve. Ide o historicky prvé takéto vystúpenie slovenského prezidenta.

Gašparovič v príhovore vyzdvihol výsadné postavenie Ženevy ako ľudskoprávnej centrály v systéme OSN. Pripomenul tiež dnešné výročie tragických teroristických útokov spred 11 rokov v Spojených štátoch amerických. "Žiadna ideológia, žiadne presvedčenie neospravedlňuje takéto činy," povedal.

Slovenský prezident si veľmi želá, aby úsilie vyvinuté na pôde OSN naďalej prispievalo k rešpektovaniu a ochrane ľudských práv, demokracie a právneho štátu v globálnom rozmere. "Organizácia Spojených národov vykonala úctyhodný kus práce v oblasti ľudských práv, zdokonaľovala procedúry a mechanizmy ich ochrany. No stále existuje priestor na ich ďalšie zlepšovanie," uviedol Gašparovič.

Po príhovore odovzdal dar OSN za Slovenskú republiku. Bolo ním súsošie s názvom Hudba a poézia od autora Arpáda Račka. Návšteva Úradovne OSN v Paláci národov v Ženeve bola posledným bodom v rámci historicky prvej návštevy slovenského prezidenta vo Švajčiarsku.

Gašparovič vo večerných hodinách vráti späť do vlasti.