Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Nemecký prezident Gauck v USA: Medzi priateľmi sú aj spory samozrejmé

Nemecký spolkový prezident Joachim Gauck Foto: TASR/AP Photo/dapd/Clemens Bilan

Najvyšší nemecký predstaviteľ pricestoval v pondelok na trojdňovú návštevu USA.


Filadelfia 6. októbra (TASR) - Nemecký spolkový prezident Joachim Gauck vyzval dnes na pôde univerzity vo Filadelfii na posilnenie nemecko-amerických vzťahov i Severoatlantickej aliancie (NATO) v súvislosti s vojnami a terorom vo svete.

"Buďme úprimní, transatlantickým vzťahom sme sa v poslednom čase nevenovali s takou pozornosťou, aká by bola potrebná," citovala slová hlavy štátu tlačová agentúra DPA.

Najvyšší nemecký predstaviteľ, ktorý pricestoval v pondelok na trojdňovú návštevu USA, využil túto príležitosť, aby poďakoval hostiteľskej krajine za rozhodujúci príspevok k znovuzjednoteniu jeho krajiny spred 25 rokov.

Severoatlantická aliancia je a zostane predpokladom slobodnej existencie vo väčšine európskych krajín vrátane Nemecka, povedal hosť z Berlína a upozornil, že staré výzvy nahradili nové nebezpečenstvá "v časoch, keď teroristi vyčíňajú, autokrati a diktátori triumfujú, štáty sa rozpadajú a celé regióny sa ocitajú v chaose".

Nemecký prezident varoval dnes vo Filadelfii pred znížením angažovanosti Spojených štátov amerických v Európe a pripomenul, že väčšia miera zodpovednosti by pri súčasne klesajúcej americkej angažovanosti predstavovala konšteláciu, ktorá by neurobila dobre ani Nemecku, ani starému kontinentu.

Gauck sa nevyhol ani pálčivej otázke súčasnosti, migračnej vlne, a poznamenal, že by bol rád, ak by rozhovor o utečencoch nezostal čisto európskou záležitosťou, pričom pripomenul kroky USA vedúce k vzniku migračných vĺn. Nemecký prezident nezabudol vyzdvihnúť americký príspevok k víťazstvu nad fašistickým Nemeckom a spomenul, že medzi priateľmi sú aj spory samozrejmé. Netajil však, že ho znepokojuje negatívny obraz Ameriky v častiach Európy, ale aj v Nemecku. Nemecký prezident konštatoval, že aféra okolo odpočúvania nemeckých občanov americkou agentúrou NSA viedla k strate dôvery jeho krajanov a položil otázku, čo majú telefonické kontakty na nemeckých ministrov, ktoré sa objavili v zoznamoch amerických tajných služieb, spoločné s bojom proti terorizmu, respektíve prevenciou terorizmu.

V stredu prijme Joachima Gaucka v Bielom dome vo Washingtone prezident USA Barack Obama. V programe nemeckého štátnika figurujú aj stretnutia s americkým viceprezidentom Joeom Bidenom a šéfom americkej diplomacie Johnom Kerrym.