Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Boje sa v Gaze sa zmiernili, pokračujú snahy o ukončenie konfliktu

Dym stúpa po výbuchoch izraelských striel v meste Gaza v severnom pásme Gazy 27. júla 2014. Foto: TASR/AP

Izraelská armádazmiernila bojové operácie v Gaze, ale pokračuje v pátraní po tajných cezhraničných tuneloch, ktoré Hamas využíva ukrývanie zbraní a útoky voči židovskému štátu.

Jeruzalem 28. júla (TASR) - Boje medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas dnes pokračovali s relatívne menšou intenzitou. Od polnoci militanti z Gazy vystrelili len jednu raketu, na ktorú izraelská armáda reagovala protiútokom.

Raketa vystrelená z Gazy dopadla na otvorené priestranstvo v oblasti juhoizraelského mesta Aškelon a nespôsobila žiadne škody ani zranenia. Izrael následne zaútočil na lokalitu v meste Bajt Lahíja na severe pásma, odkiaľ bola strela vypálená.

Izraelská armáda podľa vlastného vyjadrenia zmiernila bojové operácie v Gaze, ale pokračuje v pátraní po tajných cezhraničných tuneloch, ktoré Hamas využíva ukrývanie zbraní a útoky voči židovskému štátu.

Agentúra Reuters citovala izraelský vojenský zdroj, podľa ktorého boli vojenské operácie v pásme Gazy zastavené na neurčitú dobu.

Podľa palestínskych zdrojov zahynulo počas vyše 20 dní trvajúceho konfliktu v Gaze už minimálne 1030 Palestínčanov (prevažne civilistov). Izrael udáva na svojej strane 43 mŕtvych vojakov a troch zabitých civilistov vrátane jedného zamestnanca z Thajska.

Členovia Bezpečnostnej rady OSN v noci nadnes vyzvali na okamžité a bezpodmienečné ukončenie bojov medzi Izraelom a Palestínčanmi v pásme Gazy, ktoré by umožnilo prísun humanitárnej pomoci. Rada zároveň apelovala na obe znepriatelené strany, aby sa pokúsili dosiahnuť "trvalé a plne rešpektované prímerie".