Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Vodca vojenského krídla Hamasu odmietol prímerie

Čierny dym stúpa po izraelskom raketovom útoku v pásme Gazy. Foto: TASR/AP

Hnutie Hamas, ktoré vládne v pásme Gazy, požaduje, aby Izrael a Egypt zrušili blokádu hraníc, ktorú zaviedli v roku 2007 po tom, ako Hamas získal v oblasti moc.

Gaza 30. júla (TASR) - Vodca Brigád Izaddína Kasáma, ozbrojeného krídla palestínskej militantnej organizácie Hamas, v utorok uviedol, že kým sa neskončí izraelská ofenzíva a blokáda pásma Gazy, nijaké prímerie s Izraelom neprichádza do úvahy.

Informovala o tom agentúra DPA.

Na zvukovej nahrávke, odvysielanej satelitnou televíziou organizácie Hamas, vodca jej ozbrojenej zložky Muhammad Dajf taktiež uviedol, že cieľom útokov palestínskych bojovníkov nie sú izraelskí civilisti.

"Útoky našich bojovníkov nie sú namierené proti civilistom, ale len proti vojakom, ibaže tí vojaci na civilistov útočia, najmä na deti a ženy," uviedol vo svojom prvom prejave od začiatku izraelsko-palestínskeho konfliktu v pásme Gazy Dajf, ktorý sa už niekoľko rokov ukrýva na neznámom mieste.

Počet mŕtvych Palestínčanov za vyše tri týždne bojov medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas, ktoré ovláda pásmo Gazy, prekročil 1200.

Izrael prišiel o 53 vojakov a dvoch civilistov; v krajine zahynul aj jeden thajský občan.