Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Izraelskí vojaci zabili jedného Palestínčana a stovky zranili

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Od konca marca pri zásahoch izraelských vojakov zahynulo už 35 Palestínčanov vrátane jedného novinára.

Gaza/Jeruzalem 13. apríla (TASR) - Jeden Palestínčan (28) prišiel v piatok o život a stovky ďalších utrpeli zranenia pri zásahoch izraelskej armády pozdĺž hranice s pásmom Gazy. Protestujúci Palestínčania utrpeli buď strelné zranenia, alebo sa nadýchali slzotvorného plynu. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na palestínske ministerstvo zdravotníctva.

Masové palestínske protesty pri hraniciach pásma Gazy s Izraelom prebiehali už tretí piatok po sebe, hoci s menším počtom demonštrantov ako v predchádzajúcich týždňoch.

V piatich stanových táboroch, niekoľko stoviek metrov od pohraničného oplotenia, sa tento piatok zhromaždilo zhruba 10.000 Palestínčanov. K zraneniam došlo, keď sa k hraničnému plotu priblížili menšie skupiny demonštrantov, ktoré pálili izraelské vlajky, hádzali kamene a podpaľovali pneumatiky. Niektorí z ich podľa agentúry AP na oplotenie opakovanie hodili niekoľko výbušnín a bômb.

Izraelská armáda na pokusy o narušenie hranice reagovala ostrou paľbou a použitím slzotvorného plynu. Ministerstvo zdravotníctva v Gaze uviedlo, že počas najnovších protestov utrpelo v piatok zranenia vyše 700 ľudí vrátane 175 ľudí, ktorých izraelskí vojaci postrelili.

Od konca marca pri zásahoch izraelských vojakov zahynulo už 35 Palestínčanov vrátane jedného novinára.

K väčšine násilných úmrtí došlo počas demonštrácií, zatiaľ čo strelné zranenia utrpelo 1236 ľudí, uviedlo dané ministerstvo kontrolované Hamasom. Podľa izraelskej armády bolo medzi zabitými viacero militantov.

Radikálne hnutie Hamas, ktoré vládne v Gaze, avizovalo niekoľkotýždňové protesty proti desať rokov trvajúcej blokáde pásma Gazy. Požaduje tiež, aby sa palestínski utečenci a ich potomkovia mohli vrátiť do svojich pôvodných domovov na území dnešného Izraela.

Izrael obviňuje Hamas z pokusov o narušenie hranice pod pláštikom protestov, čomu je izraelská armáda odhodlaná zabrániť za použitia všetkých prostriedkov.