Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Obnovenie Gazy potrvá 20 rokov, tvrdí spoločnosť Shelter Cluster

Palestínčanka kráča okolo trosiek zničených domov pri izraelskom ostreľovaní v Beit Hanoun na severe pásma Gazy 5. augusta 2014. Foto: TASR/AP

Shelter Cluster vo svojej správe uviedla, že v Gaze bolo počas vojny zničených alebo silne poškodených približne 17.000 domových jednotiek.

Gaza 30. augusta (TASR) - Zanedbaný a zničený bytový fond v pásme Gazy bude na svoju obnovu po vojne medzi Hamasom a Izraelom potrebovať 20 rokov. Vyhlásila to dnes medzinárodná organizácia Shelter Cluster, ktorá sa zúčastnila hodnotenia povojnovej rekonštrukcie.

Spoločnosti Shelter Cluster spolupredsedá aj Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) a Červený kríž. Jej odhady zdôraznili aj komplexnosti celkového rekonštrukčného programu pre pásmo Gazy. Podľa niektorých palestínskych predstaviteľov by celkové náklady mohli dosiahnuť výšku 6 miliárd dolárov, doplnila agentúra AP.

Palestínčania skúmajú škody v troskách zničenej budovy pri izraelskom ostreľovaní v Beit Lahiya na severe pásma Gazy 4. augusta 2014.
Foto: TASR/AP


Akékoľvek úsilie o znovuvybudovanie Gazy bude sťažované blokádou Egypta a Izraela, ktorú obe krajiny po prevzatí moci militantným hnutím Hamas v roku 2007. Židovský štát silne obmedzil dovoz betónu a ďalších stavebných materiálov do Gazy z obavy, že ich militanti použijú na výrobu rakiet a posilnenie cezhraničných tunelov.

Palestínčania stoja pri troskách domu.
Foto: TASR/AP


Egypt a Nórsko oznámili, že by bolo možné zvolať darcovskú konferenciu pre Gazu, ktorá by sa mala konať budúci mesiac.

Shelter Cluster vo svojej správe uviedla, že v Gaze bolo počas vojny zničených alebo silne poškodených približne 17.000 domových jednotiek. Ďalších 5000 jednotiek stále potrebuje opravu kvôli poškodeniam, ktoré utrpeli pri predošlých vojenských operáciách. V Gaze ale okrem toho chýba ďalších 75.000 domových jednotiek.