Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Odvetné izraelské nálety na pásmo Gazy si vyžiadali jednu obeť

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Izraelský minister obrany Avigdor Lieberman nariadil po útoku uzatvorenie oboch izraelských hraničných priechodov - Kerem Šalom a Erez -, informoval rezort obrany.

Jeruzalem 17. októbra (TASR) - Najmenej jeden človek zahynul v stredu pri izraelských náletoch na "ciele teroristov" v pásme Gazy, uviedli podľa agentúry DPA palestínske zdroje. Izrael útokmi reagoval na raketový útok z Gazy, ktorý priamo zasiahol jeden z domov na západe krajiny.

Pri odvetných izraelských náletoch na ciele radikálneho palestínskeho hnutia Hamas v Gaze utrpeli zranenia ďalší traja Palestínčania.

Stredajší raketový útok z Gazy na izraelské mesto Beerševa zasiahol dom, v ktorom sa nachádzala matka s tromi deťmi, uviedli zdroje izraelských záchranárov. Zranenia neutrpel nikto, obyvateľom domu však museli poskytnúť starostlivosť v dôsledku šoku.

Izraelský minister obrany Avigdor Lieberman nariadil po útoku uzatvorenie oboch izraelských hraničných priechodov - Kerem Šalom a Erez -, informoval rezort obrany. Zasadanie izraelského bezpečnostného kabinetu k situácii v Gaze, naplánované na stredu, bolo podľa izraelskej televízie opäť zrušené.

Stredajší raketový útok na Izrael je prvým za uplynulých niekoľko mesiacov a prvým priamym zásahom domu na území židovského štátu od začiatku vojny medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas v lete 2014.

K útoku došlo iba deň po tom, čo izraelský minister obrany Avigdor Lieberman povedal, že po týždňoch eskalácie násilia pozdĺž hraníc prišiel čas uštedriť Hamasu "ťažký úder".

Hnutie Hamas už šesť mesiacov organizuje každý týždeň pohraničné protesty zamerané na dosiahnutie izraelsko-egyptskej blokády Gazy.