Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Päť izraelských vojakov zastrelili pri hraniciach s pásmom Gazy

Izraelský vojak, ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Na sociálnej sieti Twitter armáda informovala, že vojaci mali od 18 do 21 rokov.

Jeruzalem 29. júla (TASR) - Päť izraelských vojakov zabili v pondelok v prestrelke pri obci Nahal Oz v blízkosti hraníc s pásmom Gazy islamskí militanti, ktorí prenikli na územie židovského štátu cez tunel. Vojakom sa podarilo zneškodniť jedného z teroristov, píše sa vo vyhlásení izraelskej armády.

Na sociálnej sieti Twitter armáda informovala, že vojaci mali od 18 do 21 rokov.

Pondelňajšia bilancia padlých izraelských vojakov sa tak zvýšila na desať.

Od 8. júla, keď sa začala izraelská operácia v pásme Gazy, zahynulo 53 izraelských vojakov a traja civilisti vrátane jedného občana Thajska. Počet palestínskych civilných obetí prekročil 1100.

Izraelská armáda podnikla v noci nadnes mohutný útok na ciele v meste Gaza. Podľa očitých svedkov bolo ostreľované pozemným delostrelectvom, z vojnových lodí a zo vzduchu. Nočnú oblohu nad Gazou rozjasnili svetlice a prelietavali nad ňou bezpilotné lietadlá, uviedla agentúra DPA.

Izraelská armáda vyzvala už niekoľko hodín predtým obyvateľov niektorých častí mesta, aby odišli do bezpečia.

Dnes skoro ráno sa sirény leteckého poplachu rozozvučali prvýkrát 25. júla aj v Tel Avive, konkrétne v jeho východných predmestiach. Pri Tel Avive bolo počuť niekoľko výbuchov, uviedli izraelské médiá. Sirény zazneli aj v iných častiach Izraela.

Cieľom jedného z izraelských vzdušných útokov v Gaze bol aj dom Ismáíla Haníju, lídra hnutia Hamas a bývalého premiéra Hamasom ovládaného pásma Gazy. Haníja ani nikto z jeho rodiny nebol v tom čase doma, oznámila televízia Hamasu al-Aksá, ktorá bola tiež terčom ostreľovania.