Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pri nepokojoch v pásme Gazy zastrelili tínedžera

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Od 30. marca 2018, keď sa protesty v pohraničí medzi Izraelom a pásmom Gazy začali, prišlo o život už najmenej 244 prevažne neozbrojených Palestínčanov.

Gaza 8. februára (TASR) - Streľbu počas piatkových ozbrojených zrážok medzi palestínskymi výtržníkmi a izraelskými vojakmi neprežil palestínsky tínedžer. Smrť mladíka potvrdilo ministerstvo zdravotníctva v pásme Gazy, ktoré je pod správou militantného palestínskeho hnutia Hamas, uviedla vo svojej správe agentúra AFP.

Štrnásťročný Hassan Šalabí dostal zásah do hrude počas paľby izraelských "okupačných" vojakov neďaleko mesta Chán Júnis v južnej časti pásma Gazy, spresnilo ministerstvo zdravotníctva.

V piatok sa popri Izraelom blokovanej hranici s pásmom Gazy zhromaždili znova tisíce Palestínčanov na protest proti blokáde.

Izraelská armáda sa k incidentu bezprostredne nevyjadrila. Uviedla však, že pri hranici protestovalo v piatok 6700 "výtržníkov a demonštrantov".

Od 30. marca 2018, keď sa protesty v pohraničí medzi Izraelom a pásmom Gazy začali, prišlo o život už najmenej 244 prevažne neozbrojených Palestínčanov. Väčšina z nich zahynula počas protestov alebo pri zrážkach s izraelskými bezpečnostnými zložkami, ďalšie obete si vyžiadali izraelské nálety alebo ostreľovanie palestínskeho územia.

Izrael obviňuje palestínske militantné hnutie Hamas, že manipuluje palestínskych civilistov a zneužíva ich na zakrytie pokusov narušiť hraničné oplotenie a zaútočiť na izraelských civilistov i vojakov. Podľa Izraela je Hamas zodpovedný za všetky incidenty v pohraničí, aj za tie, ktorých sa dopustili malé skupiny Palestínčanov.