Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

GCC a ASEAN vyzvali na prímerie medzi Izraelom a Hamasom

Izraelskí vojaci sa zhromažďujú neďaleko hranice Izraela s pásmom Gazy na juhu Izraela. Foto: TASR/AP

Saudská Arábia, ktorá v uplynulom roku spustilo viacero diplomatických iniciatív na Blízkom východe, vyzvala na zastavenie bojov.

Rijád 20. októbra (TASR) - Krajiny Perzského zálivu a juhovýchodnej Ázie vyzvali na prímerie v konflikte Izraela s palestínskym militantným hnutím Hamas a na umožnenie vstupu humanitárnej pomoci do pásma Gazy. Spravili tak na piatkovom summite v Saudskej Arábii, informuje TASR podľa správy agentúry AP.

Na summite Rady pre spoluprácu arabských štátov Perzského zálivu (GCC) a Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN) sa zúčastnilo 16 krajín, ktoré v záverečnom vyhlásení odsúdili "všetky útoky proti civilistom".

Saudská Arábia, ktorá v uplynulom roku spustilo viacero diplomatických iniciatív na Blízkom východe, vyzvala na zastavenie bojov.

Pred nedávnym útokom Hamasu rokoval Rijád so Spojeným štátmi o normalizácií vzťahov s Izraelom výmenou za americký obranný balík, pomoc pri založení civilného jadrového programu a nešpecifikované ústupky voči Palestínčanom.

Konflikt medzi Izraelom a Hamasom vypukol po tom, čo palestínski militanti 7. októbra prenikli na územie Izraela a zabili vyše 1400 ľudí, zväčša civilistov. Izrael na útok reaguje masívnym bombardovaním pásma Gazy, pri ktorom doposiaľ podľa tamojších úradov zahynulo 3785 ľudí.