Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 9. jún 2024Meniny má Stanislava
< sekcia Zahraničie

Geert Wilders si objednal analýzu, koľko by stál odchod Holandska z EÚ

Geert Wilders Foto: TASR/AP

Výsledok správy bol v prospech odchodu z eurozóny, objektívnosť správy však spochybňuje skutočnosť, že Lombard Street Research je známa pre svoje euroskeptické pozície.

Brusel/Amsterdam 13. novembra (TASR) - Predseda holandskej protieurópsky a protiislamsky zameranej Strany slobody (PVV) Geert Wilders poveril britský inštitút, aby vypracoval analýzu, koľko bude stáť Holandsko, ak sa rozhodne opustiť Európsku úniu. Uviedol spravodajský server DutchNews.nl.
Wilders, ktorý sa spolu s predsedníčkou francúzskeho ultrapravicového Národného frontu (FN) Marine Le Penovou a ďalšími európskymi subjektmi extrémnej prsvice snaží založiť Alianciu antieurópanov, ktorá by pôsobila na pôde Európskeho parlamentu, sa opakovane snaží presvedčiť svojich voličov, že členstvo v EÚ je iba na príťaž.

V roku 2012 Wilders zaplatil britskej výskumnej skupine Lombard Street Research za analýzu, koľko by Holanďanov stál návrat k národnej mene, guldenu. Výsledok správy bol v prospech odchodu z eurozóny, objektívnosť správy však spochybňuje skutočnosť, že Lombard Street Research je známa pre svoje euroskeptické pozície.

Teraz sa Wilders rozhodol osloviť londýnsku spoločnosť Capital Economics. Podľa dôvernej korešpondencie medzi Wildersom a Capital Economics, ku ktorej sa dostali holandské médiá, britskí výskumníci sú "takmer presvedčení" o tom, že opustenie EÚ by bolo prínosom pre Holandsko.

Wildersova strana PVV by mala za tento výskum zaplatiť 270.000 eur. Strana sa snažila zistiť, či môže túto sumu použiť z dotácií na parlamentnú činnosť, ktoré dostáva v rámci zákona o financovaní politických strán. Holandský parlament s tým súhlasil, avšak pod podmienkou, že PVV nevyužije výsledky tohto výskumu na svoju politickú kampaň.

Výsledky analýzy by mali byť známe ešte do konca tohto roka, v dostatočnom predstihu pred májovými voľbami do Európskeho parlamentu.